Uhapšen Bosanac u Hrvatskoj: Amerika traži izručenje. Razlog - sin Putinovog prijatelja

6
Hina
Uhapšen Bosanac u Hrvatskoj: Amerika traži izručenje. Razlog - sin Putinovog prijatelja
Foto: Collage / Jovančiću prijeti 20 godina zatvora

Američke vlasti zatražile su od Hrvatske da im izruči državljanina Bosne i Hercegovine Vladimira Jovančića koji je pomogao osobi bliskoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u bijegu iz Italije pred progonom zbog kršenja sankcija nametnutih nakon agresije na Ukrajinu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD.

Kako se navodi u saopćenju, Jovančić (52) je uhapšen u Hrvatskoj u ponedjeljak, 4. decembra, a tamo je došao nakon što je ruskom državljaninu Artemu Ussu pomogao da pobjegne iz Italije. Uss je označen kao osoba koja je bila dio globalne sheme krijumčarenja osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venezuele, vrijedne milione dolara, u korist sankcioniranih ruskih oligarha i kompanija.

On je i sin Alexandera Ussa, sina guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog Putinovog saradnika, koji ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih kompanioja, kao i visoku poziciju u podružnici Rosnefta, sankcioniranog ruskog naftnog konglomerata pod kontrolom države. Uss je imao i nekoliko značajnih posjeda u Italiji, uključujući luksuzni hotel na Sardiniji, vinograd i druge nekretnine.

Od danas možete kupiti ulaznice za utakmicu Zmajeva protiv Italije, evo koja je cijena

Od danas možete kupiti ulaznice za utakmicu Zmajeva protiv Italije, evo koja je cijena

Koristili kompaniju kao paravan za krijumčarenje

Uss i njegov poslovni partner Juri Orekhov su, kako se navodi, orkestrirali transnacionalnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca pod okriljem Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), privatne kompanije za trgovinu industrijskom opremom i robom sa sjedištem u Hamburgu, koju su posjedovali s po pedeset posto vlasništva.

Milorad Dodik najavio posjetu Rusiji: 'Nešto se odgađalo, ali ću se vidjeti s Putinom'

Milorad Dodik najavio posjetu Rusiji: 'Nešto se odgađalo, ali ću se vidjeti s Putinom'

Koristeći tu kompaniju kao paravan nabavili su i kupili osjetljive vojne i tehnologije dvostruke namjene od američkih proizvođača, uključujući napredne poluvodiče i mikroprocesore koji se koriste u borbenim avionima, raketnim sistemima, pametnom streljivu, radarima, satelitima i drugim uređajima vojne namjene.

Ti su artikli isporučeni ruskim krajnjim korisnicima, uključujući sankcionirane kompanije koje su servisirale ruski obrambeni sektor. Neke od elektroničkih komponenti dobivenih kriminalnom shemom pronađene su u ruskim platformama oružja zaplijenjenim na bojištu u Ukrajini. Uss i Orekhov koristili su NDA GmbH i kao paravan za krijumčarenje stotine miliona barela nafte iz Venezuele ruskim i kineskim kupcima, uključujući rusku aluminijsku kompaniju pod kontrolom sankcioniranog oligarha i najveći svjetski konglomerat za preradu nafte, plina i petrokemije sa sjedištem u Pekingu.

Jovančiću prijeti 20 godina zatvora

Nakon što je otkriven kao učenik te operacije, Artem Uss uhapšen je u Italiji u oktobru 2022. Bio je u kućnom pritvoru do odluke o izručenju SAD u martu 2023., a tada je angažovao Jovančića i još neke članove organizirane srpske kriminalne grupe da mu pomognu u bijegu.

Jovančić mu je za naknadu od 50 hiljada eura (skoro 98 hiljada KM) pomogao odrezati nanogicu i potom ga je preko Slovenije i Hrvatske prokrijumčario do Srbije, odakle je Uss avionom pobjegao u Rusiju.

Nakon izručenja SAD-u Jovančić se suočava s mogućom osudom na kaznu od 20 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije