Na proslavi Dana pobjede svi su gledali ovog mladića: Je li ovo Putinov nasljednik?

1
Radiosarajevo.ba
Na proslavi Dana pobjede svi su gledali ovog mladića: Je li ovo Putinov nasljednik?
FOTO: Screenshot / Na proslavi Dana pobjede svi su gledali ovog mladića: Je li ovo Putinov nasljednik?

Glasine o potencijalnom nasljedniku ruskog predsjednika Vladimira Putina ponovo su oživjele nakon što se pojavio jedan snimak sa proslave Dana pobjede nad fašizmom u Moskvi 9. maja.

Snimak Putina kako razgovara sa jednim mladićem tokom parade počeo je da cirkuliše društvenim mrežama, a neki špekulišu da će taj čovjek jednog dana da zamijeni ruskog lidera, piše Newsweek.

Klip koji je podijelio ukrajinski vozač trkačkih automobila Igor Suško dobio je 45.000 pregleda na svojoj Twitter stranici. Suško tvrdi da je čovjek sa kojim je Putin razgovarao Dmitrij Kovalev.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

"Mladić sa kojim je Putin imao dug i otvoren razgovor na Crvenom trgu šef je odjeljenja za Predsjedničku administraciju Dmitrij Kovalev”, napisao je Suško.

Newsweek nije mogao da nezavisno potvrdi da li je to zaista pravi identitet mladića. Suško je u tweetu također ukazao da je njegov identitet još nepotvrđen.

"Već su počele glasine da bi on mogao da bude Putinov izabrani nasljednik”, dodao je Suško.

"Baza", stranica na Telegramu posvećena vijestima, također je iznijela tvrdnju da je Putin razgovarao sa Kovalevim i da je on potencijalni nasljednik ruskog lidera.

"Baza je otkrila identitet mladića koji je o nečemu razgovarao sa Vladimirom Putinom na kraju parade. Tokom direktnog prenosa je (kamerom) uhvaćena njihova konverzacija. Neki kanali Telegrama ukazuju da je taj mladić budući nasljednik", navela je "Baza" u postu na Telegramu.

U postu su takođe podijeljene druge slike osobe koja je razgovarala sa Putinom i iznijeti su neki detalji o Kovalevu.

"Dmitrij Kovalev hoda pored Putina, ima 36 godina i zadužen je za odjeljenje Predsjedničke administracije. Ima mnogo fotografija sa hokeja na Kovalevljevoj stranici. Moguće je da se sreo sa Putinom uslijed zajedničke ljubavi prema ovom sportu”, navodi se u postu.

Newsweek podsjeća da je Putin javno pokazivao svoju ljubav prema hokeju i da je na svoj 63. rođendan 2015. poveo hokejaški tim penzionisanih zvijezda protiv tima amatera na Olimpijskom klizalištu u Sočiju. Dok Putin nije javno objavio da će sići sa pozicije predsjednika, stalno se špekuliše o njegovom zdravstvenom stanju.

Glasine o bolesti ruskog lidera zaživjele su nakon što je Putin snimljen kako se grčevito drži rukama za sto tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a dodatno su podstaknute nakon što je primjećeno da je ruski predsjednik imao ćebe tokom proslave Dana pobjede u Moskvi.

Kremlj takve špekulacije poriče.

Ko bi mogao da naslijedi Putina?

Unazad je bilo više nagađanja o tome ko bi mogao da naslijedi Putina na mjestu lidera zemlje. Američki Institut za proučavanje rata još je početkom marta objavio kako se ruska strana priprema na dug sukob, dok je u srijedu direktorica Američkih nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines rekla da SAD vjeruju da se Putin sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini i da ruska pobjeda u Donbasu na istoku Ukrajine možda neće okončati rat.

Ukazujući na slabljenje Rusije, a jačanje Ukrajine kako invazija odmiče, sankcije, uništenu rusku opremu, zapadno naoružanje koje pritiče Kijevu, slab moral ruske a visok moral ukrajinske strane te sve ujedinjeniji zapadni blok i "Washington post" cijeni da će najvjerovatniji ishod rata u Ukrajini biti "još jedan zamrznuti konflikt".

Ali, Putin ima gvozdeni stisak nad vlasti više od 22 godine i nema razloga da se očekuje da će biti svrgnut u skorije vrijeme, istakao je "Post".

Tehnički, Putinov nasljednik se zna – službeno bi, u slučaju Putinove smrti ili nekog drugog razloga zbog kojega trajno ne bi mogao obavljati dužnost, Mihail Mišustin preuzeo kontrolu nad državom u razdoblju od 90 dana ili do održavanja izbora.

Međutim, u tom kontekstu izdvaja se i ime Sergeja Šojgua. Neki posmatrači stavljaju svoje oklade na ministra odbrane, koji je nakon Putina najduže služećeg člana ruskog kabineta i drugog najpopularnije političara u zemlji.

Sergej Bizjukin, opozicioni aktivista koji je istjeran iz zemlje 2019. nakon što je pokušao da se kandiduje za predsjednika, rekao je krajem prošle godine da Putin sigurno neće otkriti unaprijed čak i ako izabere nekog za svog nasljednika.

"Lično sumnjam da on razmatra da napusti vlast dok je živ", istakao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije