'Kako sam pobjegla Putinovoj policiji? Presjekla el. narukvicu i prerušila se'

1
Radiosarajevo.ba
'Kako sam pobjegla Putinovoj policiji? Presjekla el. narukvicu i prerušila se'
Foto: IG / all_mary / Marija 'Maša' Aljohina

Marija 'Maša' Aljohina iz Rusije, članica ruske feminističke protestne punk rock i performans grupe, je pobjegla tako što je prvo presjekla električnu narukvicu kojom su ruske vlasti nadzirale njeno kretanje.

Presjekla je kaže, u znak protesta prema krvavoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Stan u kojem je živjela bio je u okruženju ruske policije, ruske vlasti oduzele su joj pasoš, a ona, iz nekog privatnog inata, nije htjela Rusiju napustiti ilegalnim putem, piše Jutarnji.hr.

Onda se nekoliko dana skrivala po bjeloruskim selima, pa je prešla u Litvu, da bi joj Island konačno pružio privremeno utočište.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Aljohina je danas veteranka art kolektiva Pussy Riot, veteranka ruskih zatvora, ruske represije, žena koja je u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi odjevena u kričavu balaklavu molila Djevicu Mariju da odnese Putina. Gdje? Vjerojatno u p*** materinu. Zbog tog su performansa ona i Nadežda Tolokonjikova odležale dvije godine u udobnim barakama ruskih zatvorskih kolonija za koje danas kaže: 'To su gulazi, gulazi sa začinom Ruske Federacije'.

Aljohina s Pussy Riot 30. maja stiže u Zagreb, tačno na Dan državnosti gdje će u sklopu programa 'Ljeto u MSU-u', održati koncert na krovu Muzeja savremene. Ovaj je razgovor vođen kasno navečer, pozivom preko Telegrama, nakon što je Jutanji.hr. prije nekoliko dana pokušao stupiti u kontakt s Mašom koja u svojoj zemlji budućnost ima jedino na robiji.

"Trenutno sam na Islandu, smatram da ću ovdje ostati još barem sedam dana. Islanđani su nam ponudili da se ovdje uvježbavamo za naš sljedeći nastup. Dakle, bila sam u kućnom pritvoru u Rusiji, čak i za vrijeme trajanja formalne istrage. To je šesti put da su me uhitile ruske vlasti. Bila sam prisiljena nositi električnu narukvicu koja je nadzirala moja kretanja punih godinu i pol dana", tvrdi Aljohina.

Narukvicu je presjekla, protestirajući protiv ruske invazije na Ukrajinu.

"Tačno. Zatim me, nekim čudom, nisu odmah zatvorili nego su me prištekali na drugu električnu narukvicu. Tako da sada imam dvije. Jednu koju sam presjekla i ovu drugu, koja će mi poslužiti za nadolazeće nastupe. Ja sam sakupljačica električnih narukvica", ističe Aljohina za Jutarnji.hr.

Kako je uspjela pobjeći iz Rusije u tim okolnostima pojašnjava:

"Bilo je veoma teško, ne zbog električne narukvice nego zato što su mi oduzeli pasoš, a ja nisam htjela pobjeći ilegalno i tražiti azil. Tražila sam legalne načine da odem iz svoje zemlje.

Prvo sam otišla iz stana koji je bio u teškom policijskom okruženju. Morala sam se prerušiti, išla sam na granicu u dva pokušaja, ali me nisu puštali. Uspjela sam iz trećeg pokušaja, ali sam u međuvremenu sedam dana provela u dva bjeloruska sela i jednom gradu gdje sam se skrivala", tvrdi Aljohina.

O svojim strahovima ističe:

"Čuj, to je Bjelorusija. Lukašenko je jedini europski diktator. Oni ubijaju ljude, ljudi pod njegovim režimom naprosto nestaju. U pravnom sistemu poznaju smrtnu kaznu i ne ustručavaju se provesti je na ljudima koji se protive režimu. Bjelorusija je pravi pakao na zemlji, a Rusija ide u tom smjeru", mišljenja je Aljohina.

Smatra da je u ovom trenutku Bjelorusija gora za život od Rusije?

"U smislu interne represije, definitivno. Lukašenko je utjelovljenje zla. Putin je popriličan period svog vladanja Zapadu pokazivao umiveno lice, što se ne može reći za Lukašenka", ističe Aljohina.

Na pitanje da li je sada sama na Islandu, ističe da nije, djevojka je došla tri sedmice nakon nje.

Novinar Jutarnjeg.hr pitao je gdje je ostatak Pussy Riota? Jesu li sve napustile Rusiju i gdje je Nadežda Tolokonjikova?

"Nadežda živi u SAD, ja mislim od 2016. godine. Njoj je prijetila ozbiljna kriminalistička istraga i, čini mi se, to je za nju bilo pitanje života ili smrti. Neki naši članovi pobjegli su u Tbilisi, u Gruziju. S tim da su pobjegli još prošle godine. Bilo je ili - doživotni zatvor ili bijeg. Jedna djevojka je i dalje u Moskvi. Teško mi je uopšte predvidjeti šta bi se moglo događati. Sve se mijenja tako brzo i te promjene utiču i na našu grupu. Ja ne znam, nemam pojma gdje ću biti sljedeći mjesec", kazala je Aljohina za Jutarni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije