Svi se pitaju samo jedno: Zašto Putin nije povukao potez od kojeg je strahovala planeta?

3
Radiosarajevo.ba
Svi se pitaju samo jedno: Zašto Putin nije povukao potez od kojeg je strahovala planeta?
Foto: EPA / Svi se pitaju samo jedno: Zašto Putin nije povukao potez od kojeg su svi strahovali?

Dopisnica Sky newsa iz Moskve Diana Magnay objavila je kratku analizu Putinovog govora na paradi za Dan pobede.

Prenosimo ga u nastavku:

"Bez velikih najava, bez neočekivanih izjava. U nedostatku bilo kakve stvarne pobjede na bojnom polju, ovo je zaista bilo najbolje što je Vladimir Putin mogao da uradi na ovogodišnjoj paradi povodom Dana pobjede, u sjenci užasa Ukrajine.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Pozvao je na samoodbranu i sebe nazvao NATO agresorom, kao što je to činio mnogo puta u proteklih nekoliko mjeseci.

Dan pobjede je prije svega praznik komemoracije za narod Rusije. Za vrhovnog komandanta, ovo je trenutak da ga ubijedi da je rat u Ukrajini plemenit, a ne da uliva strah da bi mnogi Rusi mogli biti regrutovani.

Ako dođe do mobilizacije, a ima mnogo glasina da hoće, najbolje je sačuvati za neki drugi dan, kada ruske porodice ne slave ono što se u ruskom kalendaru zaista smatra "svetim" praznikom.

Mobilizacija također neće nužno dovesti do onoga što Rusija želi. Slanje na brzinu obučenih ljudi sa malo vojnog iskustva moglo bi biti prokletstvo, a ne blagoslov.

Definišući invaziju kao "specijalnu vojnu operaciju", a ne pravi sukob, ruski narod ima utisak da je riječ o kratkoj, oštroj i ciljanoj akciji. Ne moraju da brinu za svoje živote jer će sve ovo uskoro biti gotovo, ili tako logika nalaže.

Ali hoće li? To je pitanje koje kao večni plamen gori na brojnim grobovima nepoznatih vojnika u svim zemljama koje su se borile u strašnim svjetskim ratovima prošlog vijeka. Grobnice koje uvijek stoje kao podsjetnik koliko visoka može biti cijena rata", riječi su novinarke Sky Newsa koji dugi niz godina boravi u Moskvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije