Profesor iz Kijeva otkriva: Evo koja dva cilja sada ima Putin

6
Radiosarajevo.ba
Profesor iz Kijeva otkriva: Evo koja dva cilja sada ima Putin
Foto: EPA / Profesor iz Kijeva otkriva: Evo koja dva cilja sada ima Putin

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe, granatiranja su stalna, a tokom jučerašnjeg dana u napadima na školu u regiji Luhansk poginulo je 60 ljudi.

Cijeli je svijet sa zanimanjem pratio jučerašnji govor ruskog predsjednika Vladimira Putina prilikom obilježavanja Dana pobjede u Moskvi.

"Čudna je situacija. Ovdje je u Kijevu lijepo vrijeme, cvijeće je u cvatu. No, s druge strane, prekjučer smo imali primjerice sedam zračnih uzbuna, jučer su bile tri. Općenito, situacija je dosta komplikovana s gorivom. Kod vas poskupljenje, a kod nas ga na pumpama gotovo nema", rekao je u javljanju za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" profesor Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Profesor Kamenjecki komentirao je i govor Vladimira Putina. "Mislim da je njegova glavna poruka da je Rusija opkoljena, da su u neprijateljskom okruženju te da će nastaviti s ovim operacijama", kaže.

Procjenjuje da cijelu operaciju Rusi u Ukrajini zapravo vode zbog opskrbe Krima. "Oni žele preko Hersonske oblasti omogućiti dovod slatke vode iz Dnjepra na Krim jer Krim toga nema. To su dva glavna cilja. Tamo će se voditi najžešće bitke", kaže.

Maksim Kamenjecki dodaje da Ukrajina zapravo nema izbora i da će morati jednog dana ići u oslobađanje teritorija koji su Rusi zauzeli, piše Index.

"Ukrajina želi ubrzati svoj put prema članstvu u EU i mislim da bi to bila poruka Rusiji da nije uspjela. To vjerovatno neće biti brzo, ali to je vrlo bitno za geopolitičku situaciju te za samu Ukrajinu", smatra on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije