Na koji način će Rusija vratiti vanjski dug: "Imamo novac, ali..."

0
Radiosarajevo.ba
Na koji način će Rusija vratiti vanjski dug: "Imamo novac, ali..."
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusija preduzima korake da plati vlasnicima međunarodnih obveznica u rubljama, a ne u dolarima, samo nekoliko dana prije plaćanja ključne kamate na njen vanjski dug, što bi mogao učiniti vjerovatnijim neizmirivanje duga.

Rusko ministarstvo finansija saopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo privremenu proceduru za otplatu duga u stranoj valuti, ali je upozorilo da će plaćanja biti izvršena u rubljama ako sankcije spriječe banke da otplate dugove u valuti izdavanja.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je u izjavi:

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

"Tvrdnje da Rusija ne može ispuniti svoje obaveze po državnom dugu su netačne. Imamo potrebna sredstva da izmirimo svoje obaveze".

Plaćanje otplate evroobveznica u rubljama moglo bi se smatrati jednakom neizvršenju obaveza, a Siluanov je optužio zapadne zemlje da pokušavaju da organizuju takav potez.

"Zamrzavanje deviznih računa centralne banke i vlade može se smatrati željom nekoliko zapadnih zemalja da organizuju vještačko neplaćanje obaveza", rekao je Siluanov.

Moskva bi ove srijede trebala platiti 117 miliona dolara kamate na dvije obveznice denominirane u dolarima, iako ima grejs period od 30 dana za plaćanje.

Troškovi osiguranja ruskog duga od neizmirenja obaveza porasli su od rata u Ukrajini, jer trgovci predviđaju da bi ovi ugovori o osiguranju mogli biti pokrenuti ako se uplate izvrše u rubljama ili se ne izvrše uopće.

Jučer je šefica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila da rusko neizvršenje obaveza više nije "nevjerovatno", jer sankcije Zapada znače da Moskva nema pristup velikom dijelu svojih deviznih rezervi.

Georgieva je rekla za CBS-ov program Face the Nation:

"Što se tiče servisiranja dužničkih obaveza, mogu reći da više ne smatramo da je rusko neizvršenje obaveza nevjerovatnim događajem. Rusija ima novac da servisira svoj dug, ali mu ne može pristupiti. Ono što me više brine je to što postoje posljedice koje prevazilaze Ukrajinu i Rusiju", istakla je.

Prema jučerašnjem Siluanovu, strane sankcije su zamrznule oko 300 milijardi dolara od 640 milijardi dolara koliko je Rusija imala u zlatnim i deviznim rezervama.

Ministri finansija eurozone razgovarat će danas o ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini na redovnom sastanku eurogrupe, pri čemu će porast cijena energenata i roba vjerovatno pogoditi oporavak.

Evropska tržišta će se više otvoriti.

Kineske dionice su snažno pale, a CSI 300 je pao 3% nakon što je vlada zatvorila Shenzhen u pokušaju da zaustavi izbijanje COVID-a, a investitori su zabrinuti zbog bliskih odnosa Pekinga s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije