Turska prelomila hoće li uvesti sankcije Rusiji

5
Radiosarajevo.ba
Turska prelomila hoće li uvesti sankcije Rusiji
EPA / Putin i Erdogan

Turska se neće pridružiti sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog rata u Ukrajini, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na diplomatskom forumu u Antaliji u nedjelju.

"Vjerujemo da sankcije neće riješiti problem", rekao je on na pitanje o stavu Turske u vezi sa sankcijama Rusiji, prenosi Reuters.

"Uzmite kao primjer vazdušni prostor. U skladu sa Konvencijom iz Montreuxa, nemamo ovlaštenja da ga zatvorimo. Ovo je zakonska obaveza".

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na marginama diplomatskog foruma da alijansa očekuje da sve njene članice uvedu ograničenja Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je 24. februara invaziju na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Britanija i niz drugih zemalja saopštile su da uvode sankcije ruskim pravnim i fizičkim licima.

Turska je više puta govorila da nema namjeru da se pridruži sankcijama protiv Rusije kako ne bi naštetila sopstvenoj ekonomiji i kako bi otvorila vrata dijalogu sa Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije