EU uvela nove sankcije: Neće se svidjeti ruskim milijarderima

5
AA
EU uvela nove sankcije: Neće se svidjeti ruskim milijarderima
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Evropska unija odlučila je uvesti sankcije protiv 14 ruskih oligarha i 146 članova Ruskog saveznog vijeća, među kojima su ruski milijarderi i vozač Formule 1.

Nova lista sankcija koju je pripremila EU zbog rusko-ukrajinskog rata stupila je na snagu nakon objave u Službenom listu EU-a.

Na novoj listi našli su se ruski milijarderi Andrej Melničenko, Andrej Gurijev, Dmitrij Pumpianis te Vadim Moškovič.

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Na listi se našlo 14 oligarha, među kojima biznismen i zet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Aleksandar Vinokurov, zatim Dmitrij Arkadijevič Mazepin iz hemijske industrije, njegov sin, vozač Formule 1, Nikita Mazepin, kao i izvršni direktor najveće ruske aviokompanije Aeroflot Mihail Poluboyarinov. Na listi su se našla ukupno 146 člana Ruskog saveznog vijeća.

Pomenutim osobama zamrznuta je imovina i izrečena je zabrana putovanja. Osim toga, zabranjena je direktna ili indirektna prodaja, opskrba, prenos ili izvoz pomorske navigacijske i radiokomunikacijske tehnologije u Rusiju.

Od 20. marta zabranjena je upotreba SWIFT-a od strane Bjeloruske razvojne banke, Belagroprombanke, Banke Dabrabyt i njihovih podružnica.

Zabranjene su također transakcije sa Centralnom bankom Bjelorusije u vezi s upravljanjem rezervama i imovinom, a zabranjeno je pružanje financijskih usluga bjeloruskim javnim institucijama.

Bjeloruskim građanima također je zabranjeno polaganje više od 100.000 eura u banke EU-a i isporuka euro novčanica Bjelorusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije