Rusija odgovorila na sankcije: Bit će brzo, promišljeno i bolno

5
Hina
Rusija odgovorila na sankcije: Bit će brzo, promišljeno i bolno
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusija je upozorila da radi na velikom i žestokom odgovoru na zapadne sankcije za koji tvrdi da će biti brz i osjetiti se u "najosjetljivijim područjima", prenosi Reuters.

"Ruska reakcija bit će brza, promišljena i bolna za one kojima je namijenjena", rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odjela za gospodarsku suradnju ministarstva vanjskih poslova, prema novinskoj agenciji RIA.

"Suočena s pritiskom sankcija, Rusija ulaže značajne napore u podršku ekonomije", rekao je Biričevski.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Konkretno, govorimo o: smanjenju upotrebe dolara kako u domaćim međunarodnim pričuvama tako i u vanjskim obračunima, pomaku pozornosti na tržišta kapitala koja su alternativa zapadnim pružanju pouzdanih i sigurnih kanala za prijenos financijskih informacija - povećanju udjela međusobnih plaćanja u nacionalnim valutama
uspostavljanju izravnih međubankovnih korespondentskih odnosa s glavnim trgovinskim partnerima. Ruska ekonomija gotovo trajno postoji u uvjetima povećanih sankcija. Polazimo od činjenice da se domaće tržište i inozemni gospodarski odnosi zemlje postupno prilagođavaju promjenjivim okolnostima. Imamo potrebnu marginu sigurnosti za provedbu odgovarajuće transformacije modela gospodarskog razvoja i prilagodbu financijske politike", rekao je Biričevski.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden jučer je uveo trenutnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije ovog tjedna upozorila da bi, ako SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cijene tog energenta mogle skočiti na više od 300 dolara po barelu.

Rusija navodi da isporučuje Europi 150 miliona tona nafte godišnje, što je 30 posto od ukupne europske godišnje potrošnje koja iznosi 500 miliona tona.

Rusija također navodi da isporučuje Europi i 80 miliona tona petrokemijskih proizvoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je "posebna vojna operacija" koju vodi u Ukrajini ključna za uspostavu sigurnosti njegove zemlje nakon širenja NATO-a na ruske granice i podrške SAD-a prozapadnoj ukrajinskoj vladi.

Ukrajina kaže da se bori za svoj opstanak. SAD i njegovi europski i azijski saveznici osuđuju rusku invaziju. Kina, druga najveća svjetska ekonomija, poziva na suzdržanost, a predsjednik Xi Jinping je upozorio da će sankcije usporiti ekonomiju na globalnoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije