Vučić: Čekam da vidim Putinov odgovor. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće...

4
Radiosarajevo.ba
Vučić: Čekam da vidim Putinov odgovor. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće...
Foto: N1 / Putin i Vučić

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Fokus na televiziji B92, gdje je govorio o aktuelnim temama. Poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno.

“Za nas je važno analizirati događanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Joe Biden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3,4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU-a”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao na TV B92 da je netko morao donijeti odluku u vezi s osudom ruske invazije na Ukrajinu, a da ne ošteti građane Srbije.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun u inozemstvu i sa mnom se ne može razgovarati na takav način. Ja imam i svoj osobni dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim dužnosnicima, a koliko drugi. Ne znam za što se oporba zalaže, osim da je Vučić kriv. Netko je morao donijeti odluku da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo poštovati integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu, mi nikada više ne bismo imali pravo potegnuti taj argument”, rekao je.

Dotaknuo se situacije na Kosovu, a govorio je i o najavljenim izborima u Srbiji.

Ne znam ni što će biti s izborima, a kamoli sa tablicama. Mi sve vrijeme razgovaramo ali ni za koga ne postoji ništa osim sukoba Rusije i Ukrajine, točnije Rusije i Zapada. Mi se interesiramo za izbore i gledamo da sve prođe na miran način, ali kako će i što biti ni sam ne znam”, rekao je Vučić, prenosi N1.

Istaknuo je da je važno da sad Srbija sačuva mir i stabilnost.

“To nam je sada preče i od svega, borit ćemo se i vjerujem da ćemo moći osigurati izlazak na izbore”, kazao je.

Dodao je da je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tražio da “kaže da niko neće ući u EU prije Srbije”.

“On je uvijek fer i iako nemamo uvijek isto gledište, želi nas saslušati. Naša situacija je danas mnogo teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije”, zaključio je srbijanski predsjednik te dodao:

“Bit će velika borba u ovakvim uvjetima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim što će reći Europska unija. Mislim da neće odjednom sve ukinuti, mislim da će smanjiti potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba”, zaključio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije