Vučić: Ovo je 23. turska fabrika u Srbiji, Turci su uložili 300 miliona dolara

17
Radiosarajevo.ba
Vučić: Ovo je 23. turska fabrika u Srbiji, Turci su uložili 300 miliona dolara
Foto: Dunav TV / Vučić pozdravlja prijatelje iz Turske

Turska je danas otvorila svoju 23. kompaniju na prostoru države Srbije, čime su osigurana radna mjesta za novih 340 radnika u toj nama susjednoj zemlji.

Riječ je o fabrici za proizvodnju sistema za cirkulaciju automobilskih tečnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju fabrike turske kompanije Erenli, primijeetio je i da i „u vremenu u kome može da se kaže da vlada beznađe i histerija", Srbija uspijeva da dovede investitore "i da se bori da sačuva normalnost, stabilnost i mir u potpunosti".

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Prijatelji iz Turske

On je rekao da je zahvalan „turskim prijateljima“ što pomažu i dodao da su prije deset godina turska ulaganja bila milion dolara, a danas su 300 miliona.

"Ovo je 23 turska fabrika u Srbiji. Vjerujemo da možemo još da ih privučemo, Turci su ozbiljni, odgovorni i vrijedni ljudi, naša politička i ekonomska saradnja raste, trgovinska razmena ja udesetostručena u posljednjih deset godina", rekao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Dodao je da je otvaranje turske kompanije velika stvar za Leskovac koji je smanjio broj nezaposlenih za 2041 osobu, to jeste za gotovo pet posto spustio nivo nezaposlenosti.

"To je za početak, a zatim moramo da radimo na dovođenju još investitora i to onih koji će biti kapitalno intenzivni", rekao je Vučić.

Turski Erenli je u ovaj pogon investirao 16,6 miliona eura, do kraja prethodne godine zaposlio je petnaestak inženjera i tehničara, a tokom ove godine će zaposliti oko 150 radnika. Ukupno bi do kraja investicionog ciklusa 2025. godine u ovoj fabrici trebalo da bude zaposleno 338 radnika.

Poklon od Srbije

Turska kompanija će dijelove koje bude proizvodila u leskovačkom pogonu izvoziti u Španiju, Italiju, Portugal i Nemačku.

Predstavnik Erenlija Fikret Ajnibal izjavio je na početku izgradnje fabrike, sredinom oktobra prošle godine, da se kompanija odlučila za Leskovac, zato što je taj grad postao "srpski centar za automobilsku industriju".

Naveo je da su prethodno svoje pogone u ovom gradu otvorili britanski Aptiv, južnokorejska Jura i domaća firma Autostop, koji proizvode komponente za autoindsutriju.

Grad Leskovac i Republika Srbija su izgradnju Ertenlijevog pogona subvencionisali poklonivši kompaniji sedam hektara zemlje u Zelenoj indsutrijskoj zoni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije