Vučić: Ovo je najveća svjetska kriza od 1945., zabranjujemo izvoz brašna

7
Radiosarajevo.ba
Vučić: Ovo je najveća svjetska kriza od 1945., zabranjujemo izvoz brašna
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u gostovanju u emisiji Fokus da sumnja u skori kraj ruske ofanzive i dodao da čeka odluku Europske unije u vezi sa sankcijama Rusiji.

"Nadam se kraju pregovora Rusa i Ukrajinaca, ali ne vjerujem u to. Očekujem nesumnjivi nastavak ruske ofanzive koji će da bude snažniji. Volio bih da kažem da mogu da očekujem smirivanje tenzija i situacije, ali to ne očekujem. Ono što je važno za nas je da analiziramo šta se dogodilo juče i danas i šta će da se dogodi sutra.

Došlo je do strašnih poremećaja, predsjednik Biden je odlučio da obustavi uvoz nafte gasa i uglja na teritoriju SAD, ali oni lako mogu da se izbore sa tim. Velika Britanija je donijela odluku o nafti, ali ne o gasu i uglju. Ono što očekujemo sutra je odluka Europske unije. Ako EU zabrani uvoz energenata iz Rusije, mi nemamo odakle da ih dobijemo", rekao je Vučić, prenosi Telegraf

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vučić je dodao da se "nalazimo u najvećoj svjetskoj krizi od 1945. godine".

"U Europi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cijene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza i pšenice i brašna, kukuruza takođe, ulja takođe, jer je skočio izvoz 109 posto. Imaćemo dovoljno. Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna, da moramo da ga zabranimo", naveo je.

Dodao je da su "svi ušli u neki svjetski rat, a da niko ne razmišlja o sopstvenim interesima".

"Mnogo truda ulažemo u sve ovo. Morate da razumijete, po svemu ovome, da se desio ili smak svijeta ili svjetski rat. Meni djeluje kao smak svijeta, prije svega u ekonomskom smislu. I to je tako razarajuće da za to ne postoji lijek", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije