Zatražena istraga zbog ruskog napada na civile koji su čekali u redu za hljeb

2
Radiosarajevo.ba
Zatražena istraga zbog ruskog napada na civile koji su čekali u redu za hljeb
FOTO: AA / Rat bijesni u Ukrajini / Ilustracija

Napad na Ukrajince dok su čekali u redu za hljeb u Černihivu može predstavljati ratni zločin, saopštio je danas Amnesty International.

Ruski zračni napad u kojem je navodno ubijeno 47 civila, dok su u četvrtak stajali u redu za hljeb u Černihivu, mogao bi predstavljati ratni zločin, pokazala je istraga Amnesty Internationala.

U 12:15 sati 3. marta trg u ovom ukrajinskom gradu pogođen je sa više bombi, koje su ubile veliki broj civila i teško oštetitle zgrade, piše N1.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Analiza kriznog tima nevladine organizacije zaključila je da Rusija najvjerovatnije stoji iza zračnog napad u kojem je korišteno najmanje osam nevođenih vazdušnih bombi poznatih kao "glupe bombe".

Alina, 21-godišnja studentica koja živi u blizini sa svojom porodicom, rekla je za Amnesty International kako je “čula veoma, veoma glasno zujanje i osjetila kako se zgrada trese”.

"Kao da nam se stan napauha… I onda sam nakon dvije sekunde čula kako su prozori razneseni u dvorište. Naša zgrada se jako tresla, mislio sam da će zidovi popucati. Kada sam čula zujanje, pozvala sam baku u hodnik sa sobom. Ležali smo na zemlji i vjerovatno nas je to spasilo”, ispričala je Alina.

Ona je rekla da su njeni roditelji, koji su takođe preživjeli, bili u redu za hljeb, ali su odlučili da odu ranije jer je red bio predugačak.

"Ljudi koji su ostali u tom redu više nisu živi", dodala je Ukrajinka.

Oksana Pokalčuk, direktorica Amnesty Ukraine, danas je rekla kako ovaj "napad treba istražiti kao ratni zločin".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije