Biden uveo nove sankcije: Rusi ostaju bez milijardi dolara

3
Radiosarajevo.ba
Biden uveo nove sankcije: Rusi ostaju bez milijardi dolara
Foto: EPA-EFE / Biden-Putin

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da će SAD zabraniti uvoz morskih plodova, votke i dijamanata iz zemlje u sklopu napora da se pojača ekonomski pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

U komentarima iz Bijele kuće, Biden je također pozvao na ukidanje statusa "najpovlaštenije nacije" Rusije, poznatog kao stalni normalni trgovinski odnosi u SAD. Taj potez, koji je koordiniran sa G7 i saveznicima iz EU, zahtijevat će akt Kongresa.

Zabrana Sjedinjenih Država izvoza luksuzne robe u Rusiju, na koju je Biden pomenuo u svom govoru, također će uključivati predmete poput duhana, odjeće, nakita, automobila i antikviteta, rekao je zvaničnik administracije za CNN.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Ideja koja stoji iza ovoga, objašnjava zvaničnik, je da se nastavi povrjeđivanje ruskih oligarha i najbogatijih u zemlji uskraćivanjem udobnosti njihovih stvorenja, dok SAD nastavljaju da vrše pritisak na one bliske Vladimiru Putinu. Također ima za cilj uklanjanje načina na koje ovi oligarsi mogu skloniti svoj novac, jer su već sve više zatvoreni od tradicionalnih finansijskih puteva, rekao je zvaničnik.

Koliko alkohola i morskih plodova SAD uvoze iz Rusije? SAD su uvezle 48.867 metričkih tona morskih plodova iz Rusije 2021. godine, u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu.

Rakovi su činili najveći dio tog uvoza, a SAD su ga prošle godine kupile u vrijednosti više od 900 miliona dolara.

SAD ne prodaju nikakve morske plodove direktno Rusiji, jer je ta zemlja zabranila američki izvoz morskih plodova i ribe 2014.

CNN još uvijek prati ukupne brojke o alkoholu, ali prema Vijeću za destilirane alkoholne pića Sjedinjenih Država, uvoz ruske votke u Sjedinjene Države činio je samo 1,3% ukupnog uvoza votke u 2021.

Ukupan iznos iznosi 18,5 miliona dolara u 2021. godini, saopštilo je Vijeće za destilirane alkoholne pića Sjedinjenih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije