Zvaničnica SAD poziva Izrael da se pridruži sankcijama protiv Rusije

3
Radiosarajevo.ba
Zvaničnica SAD poziva Izrael da se pridruži sankcijama protiv Rusije
Foto: EPA-EFE / Victoria Nuland

Državna podsekretarica Sjedinjenih Američkih Država Victoria Nuland pozvala je Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u vrijeme kada pokušaji izraelskih lidera da ostanu neutralni postaju nesigurni.

Izrael je izbjegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsjednika te zemlje Vladimira Putina, jer teži da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, navode izraelski mediji.

Zapadne zemlje i kompanije su od početka invazije na Ukrajinu uvele parališuće sankcije protiv ruske ekonomije, njenih bogataša i pojedinih zvaničnika, uključujući Putina, a Izrael se nije pridružio tim nastojanjima - pa nije sankcionisao ni milijardera Romana Abramoviča koji ima izraelsko i rusko državljanstvo, prenosi Radio Slobodne Europe.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije protiv Abramoviča, dok u Izrael stižu privatni avioni koji poleću u Rusiji u proteklim danima.

Podsekretarica za političke poslove Nuland izjavila je 11. marta za izraelski TV Kanal 12 da bi Izrael trebalo da sankcioniše ruske oligarhe.

"Vi ne želite da budete poslednje utočište za prljavi novac koji podstiče Putinove ratove. Dakle, šta god je Izrael u stanju da učini Ukrajinci će pozdraviti, kao i međunarodna koalicija za podršku Ukrajini", rekla je Nuland, objasnivši da se od demokratija širom svijeta traži da se pridruže SAD u finansijskim i sankcijama za kontrolu izvoza protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije