Mladić preminuo nakon što je pojeo tjesteninu u umaku staru pet dana

Radiosarajevo.ba
Mladić preminuo nakon što je pojeo tjesteninu u umaku staru pet dana
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Dvadesetogodišnji student iz Bruxellesa preminuo je u snu nakon što je pojeo 5 dana stare špagete u umaku od rajčice.

Iako je do slučaja došlo davne 2008. godine, ponovno je u centru pažnje zbog nove studije objavljene u US Journal of Clinical Microbiology. 

Naučnici su, naime, istražili hemijske procese trovanja u tijelu mladića i objavili rezultate.

Tjestenina koju je student pojeo stajala je 5 dana na kuhinjskoj radnoj ploči. Navodno je osjetio čudan miris, ali nije bio siguran pa je obrok svejedno pojeo.

Uslijedilo je jako povraćanje i proljevi te grčevi u želucu. Bio je siguran da se radi o običnom trovanju hranom pa je otišao u krevet kako bi mu bilo bolje. Međutim, sljedeće jutro roditelji su ga pronašli mrtvog u krevetu, prenosi Mirror.

Obdukcija je dokazala da je student preminuo zbog bakterije bacillus cereus koja luči toksine i uzrokuje povraćanje i proljeve. Doktor Bernard radio je na slučaju i objasnio da su štetne bakterije potpuno zaustavile rad jetre kod mladića. Hrana je bila toliko zaražena da je uzrokovala gašenje organa. 

U umaku nije bilo bakterije, ali tjestenina je vrvila njome. 

"Bitno je napomenuti da ovo nije tipičan slučaj trovanja. Mnogi ljudi pojedu dan ili dva staru hranu i ništa im ne bude. Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvijek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku", objasnio je dr. Bernard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije