Misteriozni poremećaj mozga kod 43 osobe zbunio kanadske ljekare: U toku istraga

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozni poremećaj mozga kod 43 osobe zbunio kanadske ljekare: U toku istraga
Foto: Pexels / Ilustracija

Doktori u Kanadi zabrinuti su da bi se mogli suočiti s dosad nepoznatom bolešću mozga usred niza slučajeva koji uključuju gubitak pamćenja, halucinacije i atrofiju mišića.

Političari u provinciji New Brunswick zahtijevali su odgovore od ljekara, ali s relativno malo slučajeva, stručnjaci kažu da ima puno više pitanja nego odgovora i pozvali su javnost da ne paniči.

Već više od godinu dana službenici javnog zdravstva prate "grupu" od 43 slučaja sumnje na nepoznato neurološku bolest (bez poznatog uzroka) u provinciji, piše The Guardian.

Stanovnici su prvi put za istragu saznali prošle sedmice nakon što je procurio dopis pokrajinske zdravstvene službe u kojem se od ljekara traži da paze na simptome slične Creutzfeldt-Jakobovoj bolesti - rijetkoj, fatalnoj bolesti mozga uzrokovanoj deformiranim proteinima poznatim kao prioni.

„Sarađujemo s različitim nacionalnim grupama i ekspertima; ipak, još nije utvrđen jasan uzrok ”, kaže se u dopisu.

"Nemamo dokaze koji ukazuju na to da je riječ o prionskoj bolesti", rekao je dr. Alier Marrero, neurolog koji je vodio istragu u New Brunswicku.

Sada se tim istraživača, uključujući savezne naučnike, utrkuje da utvrdi imaju li posla s ranije nepoznatim neurološkim sindromom ili nizom nepovezanih, ali ranije poznatih - pa čak i izlječivih - bolesti.

Marrero kaže da su se pacijenti u početku žalili na neobjašnjive bolove, grčeve i promjene ponašanja - sve simptomi koji bi se lako mogli dijagnosticirati kao tjeskoba ili depresija. Ali nakon 18 do 36 mjeseci počeli su razvijati kognitivni pad, atrofiju mišića, probleme s pljuvačkom i cvokotanje zuba. Brojni pacijenti također su počeli doživljavati zastrašujuće halucinacije, uključujući i osjećaj da im insekti pužu po koži.

Sad Marrero i njegov tim provode opsežnu studiju historije pacijenata, kao i niz testova, uključujući skeniranje mozga, metaboličke i toksikološke testove i kičmene moždine, kako bi isključiti druge moguće bolesti poput demencije, neurodegenerativnih poremećaja, autoimunih poremećaja i mogućih infekcija.

U 2015. godini zabilježen je samo jedan sumnjivi slučaj. Već 2019. bilo ih je 11, a 2020. čak 24. Istraživači vjeruju da je pet osoba umrlo od bolesti.

"U posljednjih 20 i više godina nismo vidjeli grupu neuroloških bolesti otpornih na dijagnozu poput ove", rekao je Michael Coulthart, voditelj kanadske mreže za nadzor CJD-a.

Većina slučajeva povezana je s Akadskim poluotokom, slabo naseljenom regijom u sjeveroistočnom dijelu provincije. Ukupan broj slučajeva u klasteru i dalje je nizak, ali New Brunswick ima manje od 800 000 stanovnika.

Zdravstveni službenici odbili su otkriti tačna mjesta slučajeva. Marrero i njegov tim savjetovali su se sa stručnjacima iz neurologije, zaštite okoliša, terenske epidemiologije, zoonotike i toksikologije kako bi bolje razumjeli što bi moglo uzrokovati misterioznu bolest.

Sve veći tim istraživača radi na utvrđivanju postoji li zajednička veza sa slučajevima ili bilo kojim uzrocima iz okoliša, uključujući izvore vode, biljke i insekte.

Vijesti o nepoznatoj bolesti izazvale su zabrinutost, ali stručnjaci su upozorili da se ne donose preuranjeni zaključci.

"Zapravo ne znam imamo li uopće definirani sindrom. Jednostavno još nema dovoljno podataka", rekla je i Valerie Sim, istraživačica neurodegenerativnih bolesti sa Sveučilišta Alberta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije