Misteriozna bolest u Indiji nastavila se širiti - još se ne zna šta je uzrok

1
Radiosarajevo.ba
Misteriozna bolest u Indiji nastavila se širiti - još se ne zna šta je uzrok
Foto: EPA-EFE / Bolnica u Indiji

Tajanstvena, nova bolest u Indiji nastavila se širiti preko noći, a 546 pacijenata je hospitalizirano.

Tokom vikenda počeli su se pojavljivati prvi izvještaji o epidemiji koja je uzrokovala simptome od vrtoglavice do napadaja nalik epilepsiji u Andhra Pradeshu, indijskoj državi uz jugoistočnu obalu zemlje.

Od tada je bilo stotine novih slučajeva i, kako prenosi Associated Press, zdravstveni službenici još uvijek nemaju pojma što se događa - čak i dok popis simptoma raste tako da uključuje gubitak pamćenja, povraćanje i bolove u mišićima.

Stručnjaci imaju nekoliko nagađanja, ali nakon što su isključili COVID-19, druge virusne bolesti i prethodnu vodeću hipotezu o zaprljanoj vodi, nagađanja ostaju prilično spekulativna.

Geeta Prasadini, direktorica javnog zdravstva u Eluruu, gradu u kojem je izbijanje bolesti počelo, sugerira da su možda krivi pesticidi i druga onečišćenja hrane.

"Ali, niko ne zna", rekao je Prasadini za AP.

Hipoteza se temelji isključivo na činjenici da se povrće na tom području tretira nekim potencijalno opasnim pesticidima, te da se čini da su neki prošli put do vodoopskrbe.

Neki stručnjaci ukazali su na olovo i nikal koji se nalaze u vodi za piće kao vjerojatni uzrok, navodi The Times Of India. No, kako izvještava AP, neki pacijenti nisu pili iz općinske vodoopskrbe, što sugerira da možda postoji još neki, nepoznati krivac.

Srećom, većina hospitaliziranih pacijenata već se oporavila i poslana kući, ali jedan čovjek smrtno je stradao - čak ni obdukcija nije rasvijetlila tajnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije