Havanski sindrom: Misterioznu bolest uzrokovali usmjereni mikrotalasi?!

0
Radiosarajevo.ba
Havanski sindrom: Misterioznu bolest uzrokovali usmjereni mikrotalasi?!
Foto: EPA-EFE / Američka ambasada u Havani

Misteriozna bolest od koje su patili američki diplomati na Kubi najvjerojatnije je uzrokovana usmjerenim mikrovalnim zračenjem, utvrđeno je u izvještaju američke vlade.

Izvještaj Nacionalne akademije nauka, pak, nikom i ničem ne pripisuje krivnju za usmjerene energetske valove.

Sve što se navodi jeste da je istraživanje učinaka impulsne radiofrekvencijske energije proveo Sovjetski Savez prije više od 50 godina.

Bolest je prvi put pogodila ljude u američkom veleposlanstvu u Havani 2016.godine.

Osoblje i neki njihovi rođaci žalili su se na simptome koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha, tjeskobe i nečega što su opisali kao "kognitivna magla". Bolest je postala poznata kao "Havanski sindrom".

Abnormalnosti mozga

Sjedinjene Države optužile su tada Kubu za "zvučne napade", što su ovi snažno negirali, a incident je doveo do povećane napetosti između dviju nacija.

Američka akademska studija iz 2019. otkrila je "abnormalnosti mozga" kod diplomata koji su se razboljeli, ali Kuba je odbacila taj izvještaj.

Kanada je također smanjila osoblje ambasade na Kubi nakon što je najmanje 14 njihovih građana prijavilo slične simptome.

Najnovije istraživanje proveo je tim medicinskih i naučnih stručnjaka koji su ispitivali simptome oko 40 državnih službenika.

Mnogi su pretrpjeli dugotrajne i iscrpljujuće učinke, navodi se u izvješću.

"Odbor je smatrao da su mnogi prepoznatljivi i akutni znakovi, simptomi i zapažanja o kojima javljaju (vladini) zaposlenici u skladu s učincima usmjerene, impulsne radiofrekvencijske (RF) energije", navodi se u izvještaju.

A, Kina?

"Studije objavljene prije više od pola stoljeća i tokom sljedećih desetljeća od zapadnih i sovjetskih izvora pružaju posrednu potporu ovom mogućem mehanizmu."

Kuba nije bila jedina zemlja u kojoj su američki diplomati izvijestili o ovim neobičnim simptomima.

Prije dvije godine, SAD je sklonio nekoliko dužnosnika iz Kine nakon što su zaposlenici koji rade u južnom gradu Guangzhou izvijestili o „suptilnim i nejasnim, ali nenormalnim osjećajima zvuka i pritiska“.

Jednom američkom dužnosniku dijagnosticirana je blaga moždana trauma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije