Misteriozna bolest u Kini odnijela i drugi život

Radiosarajevo.ba
Misteriozna bolest u Kini odnijela i drugi život
Foto: CNS / Ilustracija

Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u središtu Kine i koje virus pripada istoj skupini kao i SARS, odnio je i drugu žrtvu, saopćeno je.

Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u srijedu u Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena, saopćila je općinska komisija za higijenu i za zdravlje na svojoj mrežnoj stranici.

Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. decembra pogoršalo se nakon pet dana praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.

Po najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik zabilježen u Kini, među kojima je pet u teškom stanju.

Ova upala pluća potiče strah od ponovnog pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koji je 2002. i 2003. odnio oko 650 života u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu.

Misteriozni virus iz Kine širi se dalje

Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na picjaci u Wuhanu, gdje se nude riba i plodovi mora.

Općina je naredila da se pijaca zatvori i provede dezinfekcija i analize.

Usto su dva slučaja te bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Wuhanu., prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije