Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu

L. R.
Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kineski naučnici još uvijek nisu identificirali soj misterioznog virusa koji uzrokuje tešku upalu pluća. Ono što su dokazali jeste da nije SARS, ali šta je - još niko ne zna.

Dosad je u gradu Wuhanu prijavljeno 59 slučajeva, a sedmoro je u kritičnom stanju. Svi pacijenti su u karantinu, a simptomi infekcije bili su teško disanje, dok je rendgen pokazao invazivna oštećenja na oba plućna krila. 

Zaraza je uznemirila Aziju zbog sjećanja na SARS, akutnu virusnu bolest koja se proširila na 37 zemalja u svijetu, inficirala više od osam hiljada ljudi i ubila njih 774 - od novembra 2002. do jula 2003. 

Ipak, u Wuhanu se dešava nešto sasvim novo - nije SARS, nije MERS, nije ni ptičija gripa. 

Zaraza se proširila između 12. i 29. decembra, a pojedini bolesnici rade na tržnici morskih plodova u ovom gradu. Tržnica, na kojoj su se prodavale i ptice, zečevi te zmije, zatvorena je od 1. januara, no pojedini naučnici strahuju da je riječ o novom virusu koji je prešao sa životinja na ljude. 

No, profesor David Hui Shu-cheong, ekspert za respiratorna oboljenja, navodi da je vrlo vjerovatno riječ o vjerovatno sasvim novom virusu. 

Profesor Hui navodi da se brojni patogeni prenose sa životinja na ljude: koronavirus koji uzrokuje SARS potječe od mačke cibetke, koja je delikatesa u restoranima na jugu Kine. Također, izvor MERS-a bile su kamile.

Zasad nema slučajeva da je novi virus prešao s čovjeka na čovjeka, a vlasti pomno prate 163 osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim. Ovo ne znači da Azija već nije u panici zbog novog virusa, jer u Kini upravo počinje prednovogodišnja sezona putovanja, kada će milioni Kinezi putovati i diljem Kine, ali i van ove zemlje. 

Brojne zemlje u Aziji ponovo su pokrenule preventivne mjere, poput mjerenja temperature tijela putnika na aerodromima, a svi ljekari u Kini, ali i Hong Kongu moraju vlastima odmah prijaviti oboljele od respiratornih bolesti. 

Zimska sezona "tradicionalno" je, nažalost, vrijeme za respiratorne bolesti i epidemije gripe. U SAD-u, sezona gripa dosad je najgora u posljednjim decenijama, kazao je za CNN dr. Anthony Fauci, čelnik Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. 

On je kazao da je nemoguće predvidjeti šta će se dešavati s gripom, ali, ako nastavi ovako, bit će teška kao u sezoni 2017-2018, koja je bila najsmrtonosnija u posljednje četiri decenije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije