Roditelji, nemojte dati da vam ljube djecu: Dječak zamalo oslijepio zbog poljupca

Radiosarajevo.ba
Roditelji, nemojte dati da vam ljube djecu: Dječak zamalo oslijepio zbog poljupca
Foto: Facebook / Baylie Grey jedva je sačuvao vid...

Hayles Etheridge, 24-godišnja majka iz Manchestera (Velika Britanija) upozorila je druge roditelje da je njen trogodišnji sin Baylie Grey zamalo oslijepio jer je dobio herpes nakon što ga lje poljubio rođak...

Roditelji, OPREZ: Beba jedva preživjela nakon što ju je poljubio prehlađeni rođak

Kako je ispričala tamošnjim medijima prvi simptom koji je uočila bio je osip na licu i to da je dijete, odjednom, postalo izrazito letargično. Nakon što ga je odvela ljekarima, saznala je da je dijete zaraženo HSV-1 Herpes Simplex virusom (tzv. oralni herpes), koji se opasno širio prema očima i prijetio da ga "oslijepi".

Hayley je sada u kampanji širenja svijesti o ovom virusu, te upozorava roditelje da ne dopuštaju da njihovu malu djecu ljube drugi ljudi!

"Ljudi kada čuju riječ herpes pretpostavlju da je riječ o nečemu što se prenosi seksualnim putem i da su njihove bebe sigurne, ali to nije istina. HSV-1 je visoko zarazan, prenosi se putem pljuvačke, dodir 'koža na kožu' ili čak ako dirate nešto što je prethodno dirala osoba koja ima HSV-1 virus. 

Ovaj virus izuzetno je opasan za bebe i malu djecu. 

Simptomi ovog herpesa uključuju plikove i/ili ranice u ili oko usta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da su herpesi i HSV-1 i HSV-2 doživotna bolest, koja se može aktivirati s vremena na vrijeme nakon prvobitne infekcije.

Hayley je preživjela pakao i zbog toga što je bila trudna, te su joj ljekari morali odmah uključiti terapiju, jer je aktivan virus mogla prenijeti i nerođenoj bebi, što uzrokuje sljepilo i oštećenje mozga, ali i smrtnost...

Srećom, i stariji sin se uspio izliječiti, a i drugi sin, Vito, rođen je bez ikakvih komplikacija.

Nažalost, virus se kod starijeg sina aktivira svako malo, te je, u dvije godine, zbog ovoga dva puta bio u bolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije