Roditelji, ne dajte da vam ljube djecu! Još jedna beba zamalo umrla zbog poljupca

Radiosarajevo.ba
Roditelji, ne dajte da vam ljube djecu! Još jedna beba zamalo umrla zbog poljupca
Foto: Daily Mail / Maleni Noah je jedva preživio...

Proteklih godina sve više se priča o tome kako male bebe umiru zbog naizgled preslatke stvari - poljubaca njihovih rođaka. 

Roditelji, OPREZ: Beba jedva preživjela nakon što ju je poljubio prehlađeni rođak

Ovaj put je maleni Noah Tindle iz Velike Britanije jedva preživio nakon što ga je poljubio bolesni rođak. 

Imao je četiri sedmice, kada je njegova majka Ashleigh White primijetila da mu je desno oko oteklo i suzi. Odveli su ga u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran virus herpes simplex 1 (HSV-1), koji je još poznat kao 'poljubac smrti'.

Uslijedila je velika borba, a maleni Noah zamalo je ostao slijep. Kako pretpostavljaju, 'poljubac smrti' dobio je na porodičnom okupljanju, nekoliko dana prije simptoma. 

Herpes simpleks virus visoko je zarazan i prenose ga odrasle osobe koje imaju prehladu ili genitalni ulkus - osoba ne mora biti više prehlađena, ali virus opstaje u pljuvački i inficira druge. 

Herpes je izrazito opasan za male bebe, jer njihov imuni sistem nije dovoljno jak da se bori protiv infekcije, pa je zbog toga ovaj virus dobio i nadimak 'poljubac smrti'. Ako se virus proširi na dječije organe, trećina bolensnih beba neće preživjeti, čak i pored terapiije.

Kako bi smanjili rizik da se vaša beba inficira, NE DAJTE drugima da ljube vaše dijete, a prije nego što bebu uzmu u naručje MORAJU oprati ruke. 

Noah je prvo morao na operaciju, koja je trajala satima, a onda je proveo dva i po mjeseca u bolnici (danas ima devet mjeseci) - u martu ove godine bolest se bila vratila...

Ipak, ova priča je završena srećno jer je slatki dječak sada bolje, napreduje, ali će antiviralnu terapiju uzimati do 2020. godine. 

Maleni Noah je jedva preživio... - undefined

Foto: Daily Mail: Maleni Noah je jedva preživio...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije