Misteriozni virus iz Kine širi se dalje

Radiosarajevo.ba
Misteriozni virus iz Kine širi se dalje
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U Japanu je danas službeno potvrđen prvi slučaj zaraze novim tipom korona virusa, nakon što su prvi pacijenti zabilježeni u Kini, gdje je zbog zaraze tim virusom umrla jedna osoba.

Deset ljudi bilo je u kritičnom stanju.

Novi soj korona virusa pripada istoj grupi kao i smrtonosni teški akutni respiratorni sindrom (SARS) te bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), piše CNN.

Virus se prvo pojavio u Wuhanu, jednom od najvećih kineskih gradova, proširio se na Tajland, a sada se pojavio u Japanu.

Muškarac u tridesetima je doputovao u Wuhan i zarazio se tim virusom. Visoku temperaturu dobio je 3. januara, a tri dana kasnije se vratio u Japan gdje se podvrgnuo testiranju. Tada je utvrđeno da je pozitivan na novi soj korona virusa, piše 24sata.hr.

On je jučer otpušten iz bolnice i rekao je da, dok je bio u Wuhanu, nije posjetio tržnicu morske hrane koja je povezana s mnogim slučajevima zaraze.

Prvi slučaj zaraze i većina njih povezani su s kupovinom namirnica na tržnici morske hrane u Nanhui, koja je prvi dan nove godine zatvorena radi dezinfekcije. Gradske vlasti Wuhana su priopćile da su neki uzorci koji su uzeti s te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa.

Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu

Na toj su se tržnici, osim ribe, prodavale i druge žive životinje kao što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacija upućuje na to da se virus mogao prenijeti sa životinja na ljude, kao što je slučaj sa SARS-om i MERS-om.

Zdravstvene vlasti u Wuhanu priopćile su da se ne može isključiti mogućnost prenosa virusa s čovjeka na čovjeka, a za primjer su naveli par koji se zarazio novim korona virusom. Suprug je radio na kobnoj tržnici u Nanhui, zarazio se, a zatim se zarazila i njegova supruga.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti jučer su objavili upozorenje nivoa 1, koji je najniži od zdravstvenih upozorenja tokom putovanja.

Posjetiocima Wuhana su poručili da moraju biti svjesni moguće opasnosti i da budu na oprezu.

Ipak, čini se da novi korona virus nije tako smrtonosan kao SARS ili MERS, a simptomi su uglavnom visoka temperatura, kašalj i problemi s disanjem.

Prvo je bilo deset zaraženih pacijenata od kojih je šest u kritičnom stanju. Nekima od njih su zatajili bubrezi i jetra, dok je dvoje na aparatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije