Memoari Jean-Marie Le Pena postali hit u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Memoari Jean-Marie Le Pena postali hit u Francuskoj
Foto: EPA / Jean-Marie Le Pen
Memoari bivšeg čelnika francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pena, koji će se naći u knjižarama ove sedmice, već su rasprodani, saopćio je u utorak njegov izdavač.

Istovremeno je najavljeno štampanje novih primjeraka kako bi udovoljili golemoj potražnji. 

Čitaoci su rezervirali 50.000 primjeraka prvog toma Le Penove autobiografije, koja obuhvata i političke početke provokativnog čelnika i osuđenog negatora holokausta, sudeći po izdavačkoj kući Muller.

"Nismo znali kako će knjiga biti primljena u knjižarama, ali njena prodaja ide prilično dobro", izjavio je čelnik Mullera, Guillaume de Thieulloy.

Le Pen (89), objavljuje svoju knjigu dok se suočava s mogućim poniženjem u narednoj sedmici kada Nacionalni front, čiji je suosnivač i koji je predvodio duže od 40 godina, bude glasao o oduzimanju njegove titule počasnog predsjednika stranke. Glasanje označava klimaks ogorčenog trvenja između Le Pena i njegove kćerke, aktuelne čelnice Narodnog fronta Marine Le Pen, koja je iznudila njegovo napuštanje stranke zbog njegovih učestalih izjava o nacističkim gasnim komorama kao o "detalju istorije".

Jean-Marie Le Pen dotiče se svađe s kćerkom u novoj knjizi "Fils de la Nation" (Sin nacije), čije su dijelove u prošloj sedmici objavili francuski mediji.

Bivši legionar, Le Pen, izazvao je politički potres u 2002. kada je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora, u kome je izgubio od Jacquesa Chiraca.

Njegov uticaj blijedio je, međutim, otkako je njegova kćerka preuzela čelništvo nad nacionalnim frontom, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije