Poznato više detalja: Macron stigao na mjesto stravičnog ubistva nastavnika

1
Radiosarajevo.ba
Poznato više detalja: Macron stigao na mjesto stravičnog ubistva nastavnika
FOTO: AA / Emmanuel Macron

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron stigao je na mesto zločina ispred škole u predgrađu Pariza. Podsjetimo, francuska policija ustrijelila je večeras oko 17.10 sati muškarca koji je nožem napao nastavnika u predrađu Pariza i odrubio mu glavu.

"Predsjednik Macron je stigao pred školu gdje se dogodio zločin", objavili su francuski mediji.

Zajedno s njim je i ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer i ministarka za socijalna pitanja Marlène Schiappa, a očekuje se i šef policije.

Obezglavljena žrtva bio je nastavnik, a zločin se dogodilo u blizini škole. Stradao je 47-godišnji nastavnik historije, koji je s učenicima otvorio diskusiju o karikaturama islamskog poslanika Muhammeda. 

Nakon što je ubio nastavnika, osumnjičeni je mahao nožem uzvikujući "Allahu akbar" (Bog je najveći). Oglušio se na upozorenja policije i tako prisilio organe reda da otvore vatru i ubiju ga. Mediji navode da je napadač na nastavnika imao 18 godina i da je rođen u Moskvi.

"Ubistvo nastavnika historije napad je na slobodu izražavanja i vrijednosti Francuske republike. Napadati učitelja i nastavnika znači napasti sve francuske građane i slobodu", napisao je predsjednik Nacionalne skupštine Richard Ferrand na Twitteru.

Oglasila se i radikalna desničarka Marine Le Pen porukom na Twitteru: "Islamizam vodi rat protiv nas: moramo ga natjerati da napusti zemlju", napisala je političarka poznata po islamofobičnim stavovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije