Ljekari objasnili kako spašavaju oboljele od COVID-19, ključ je u položaju ležanja

Radiosarajevo.ba
Ljekari objasnili kako spašavaju oboljele od COVID-19, ključ je u položaju ležanja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ljekari su otkrili da okretanje oboljelih od COVID-19 na stomak povećava količinu kisika u plućima pacijenta, što mu može spasiti život, piše CNN.

„Time spašavamo život, sto posto. To je tako jednostavna stvar, a vidimo značajna poboljšanja. To vidimo na svakom pacijentu“, kazala je Mangala Narasimhan, regionalni direktor za teško oboljele u Northwell Healthu, koji posjeduje 23 bolnice u New Yorku.

„Jednom kada vidite da djeluje, želite to raditi češće, i vidite da to djeluje skoro odmah“, istakla je dr. Kathryn Hibbert, direktorica medicinskog odjela u Massachusetts General Hospital.

Pacijenti s koronavirusom često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Isti sindrom ubija i bolesnike koji imaju gripu, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski su ljekari objavili članak u New England Journal of Medicine koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratoru imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Od tada ljekari u SAD okreću na stomak ARDS pacijente, koji su na respiratoru.

Tu praksu primjenjuju i sada i vide da se to isplati. Kada su, recimo, pacijenta na Long Islandu okrenuli na trbuh, stopa njegove zasićenosti kisikom porasla je s 85 na 98 odsto, što je bio veliki skok.

Pacijenti obično ostaju u tom položaju oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena su na leđima.

Stručnjaci za teško oboljele kažu da okretanje na stomak pomaže jer omogućuje kisiku da lakše dođe do pluća. Dok je pacijent na leđima, težina tijela zapravo djeluje na neke dijelove pluća.

"Stavljajući ih na stomak, otvaramo dijelove pluća koji ranije nisu bili otvoreni", rekla je Hibbert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije