Lijepa vijest iz Italije: Otvoren i Colosseum

Anadolija
Lijepa vijest iz Italije: Otvoren i Colosseum
Agencije / Colosseum

Colosseum, historijska građevina i simbol italijanskog Rima, ponovo je otvorio vrata posjetiteljima nakon razdoblja karantina uvedenog zbog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Colosseum u Rimu je jedna od najposjećenijih atrakcija u svijetu. Od trenutka kada je nastao kao Flavijevski amfiteatar, postao je simbol grada i taj status zadržao je do danas, 2.000 godina nakon izgradnje. Svrstan je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a nalazi se i na listi sedam svjetskih čuda.

Nakon 84 dana, koliko je bio zatvoren, ponovno je otvoren za posjete.

Na ulazu u zgradu, u okviru mjera zaštite od COVID-19, postavljeni su znakovi i elektronski instrumenti za mjerenje temperature. Oni koji će posjetiti Colosseum, također, će morati nositi masku.

Colosseum, čiji je pravi naziv Amfiteatar Flavianus, postao je jedan od najposjećenijih spomenika u Italiji sa 7,5 miliona turista u 2019. godini.

U Italiji se muzeji, koji su preduzeli mjere predostrožnosti, nastavljaju otvarati nakon što su mjere uvedene zbog COVID-19 postepeno ublažene 4. i 18. maja.

Otvoren je i Vatikanski muzej koji je također bio zatvoren zbog širenja koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije