Koronavirus: Drama na još jednom kruzeru, u Kaliforniji vanredno stanje

Radiosarajevo.ba
Koronavirus: Drama na još jednom kruzeru, u Kaliforniji vanredno stanje
Foto: Fox News / Kruzer Grand Princess

Zaraženih: 95.606
Umrlih: 3.287
Oporavljenih: 53.699

Putnik s kruzera Grand Princess, 71-godišnji Amerikanac, preminuo je u Kaliforniji od posljedica novog soja koronavirusa.

On je preminuo dvije sedmice nakon što je sišao s kruzera Grand Princess. 

Ovaj kruzer, koji je iz iste kompanije kao i "ukleti" kruzer Diamond Princess, na kojem je bilo jedno od žarišta epidemije i s kojeg se tek jučer, kao posljednji, iskrcao kapetan, trenutno je usidren na obali Kalifornije, a američki zvaničnici namjeravaju pregledati putnike i članove posade.

Zasad, 11 putnika i 10 članova posade ima simptome koji podsjećaju na bolest COVID-19.

Guverner Kalifornije proglasio je vanredno stanje i trenutno je u toku velika potraga za osobama s kojima je ovaj čovjek bio u kontaktu: "Obavijest o vanrednom stanju pomoći će našoj zajednici da se pripremi za situaciju u kojoj se epidemija proširi još više."

Pacijent koji je preminuo u Kaliforniji, kako se pretpostavlja, zaražen je na kruzeru u periodu između 11. i 21. februara, na putu između San Francisca i Meksika. Nakon što je kruzer okončao put do Meksika, otišao je put Havaja, a sada je krenuo nazad, put SAD-a.

Pojedini putnici na kruzeru su od početka putovanja. Inače, na kruzeru je trenutno oko 2500 putnika.

Na brodu su Mark Pace i njegova supruga Beth, par s Floride. Kažu da se putnici još uvijek mogu kretati na brodu, ali otkazane su predstave i slično.

"Malo smo nervozni. Znali smo da je ovo mogućnost, došli smo s rezervama lijekova i s laptopom da mogu raditi ako dođe do karantina", izjavio je on.

Kako je rekao, zasad su primjetne suptilne promjene, kao npr. to što moraju oprati ruke i koristiti dezinfenkcijsko sredstvo prije nego što dobiju tanjir i pribor za jelo. Putnici se više ne mogu sami posluživati, sve sada radi posada. 

Na kruzeru su i Cheri Breault Harris i njen suprug, ali su oni u sobnom karantinu, jer su na kruzeru od početka putovanja - takvih putnika je 62. 

"Trebali su nas već pregledati ali nisu. Vjerujem da čekaju CDC (američki Centar za kontrolu bolesti, op.pr.)", rekla je ona, pa se našalila: "Nismo sretni što smo u 'pritvoru', srećom suprug i ja se sviđamo jedno drugom. Šalu na stranu, zdravi smo, udobno nam je i dobro jedemo."

U SAD-u je zaraženo 160 osoba, od jutros su prijavljena dva nova slučaja, a od posljedica je preminulo 11 osoba. 

Podsjetimo, na kruzeru Diamond Princess koji je bio mjesec dana usidren na obali Japana, zarazilo se 706 osoba, od čega je šest preminulo. Još uvijek je 35 putnika u kritičnom stanju. 

Do trenutka kad smo završili pisanje ovog teksta (oko 30 minuta), brojke o zaraženim osobama su se promijenile i sad izgledaju ovako:

Zaraženih: 96.274
Umrlih: 3.304
Oporavljenih: 53.900

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije