Kako izgleda i šta se događa tokom testiranja na koronavirus COVID-19

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda i šta se događa tokom testiranja na koronavirus COVID-19
Foto: EPA-EFE / Testiranje na COVID-19

Imate groznicu. Temperaturu. Teško dišete. Možda ljekari sumnjaju i na upalu pluća te vas informiraju da ste možda zaraženi novim sojem koronavirusa. Šta se događa dalje? 

Testiranje na COVID-19 ne razlikuje se puno od testiranja na gripu.

Prvo, ljekari moraju uzeti uzorak koji će se provjeriti. 

Eksperti smatraju da se koronavirus replicira u respiratornom traktu te je preporuka da medicinari uzmu uzorak iz grla i/ili usta i nosa. Ljudi koji imaju tzv. mokri (produktivni) kašalj možda će morati i iskašljati šlajm. 

Dr. Davir Hooper, šef Infektivnog odjela pri Glavnoj bolnici u Massachusettsu za CNN je izjavio da je mala vjerovatnoća da će se testirati druge tjelesne tekućine, kao što su stolica, urin i krv: "No, i to bi se moglo promijeniti u budućnosti".

Kada medicinari uzmu primjerak i pohrane ga u sterilnu epruvetu ili posudicu, poslat će ga u laboratoriju koja ima testove. Testovi u našu zemlju stigli su posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a dostavljeni su Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, kao i Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Koronavirus potvrđen u BiH: Kako se zaštititi od zaraze?

I prije testova je bila mogućnost dijagnosticiranja kroz analizu isključivanja drugih virusa i to u molekularnom laboratoriju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu metagenomskom analizom, kao i slanjem u jedan od referalnih laboratorija unutar Evrope. 

Uzorci se ispituju u dijagnostičkim laboratorijama. Proces se zasniva na tzv. lančanoj reakciji polimeraze (PCR). Posebno odabrani dio DNK se kopira i umnožava u termičkom cikličkom kolu kako bi se pronašli određeni dijelovi DNK, nor. koronavirusa. Postupak zatim pokazuje da li u tijelu ima virusa i ako ima – koliko.

Sam test traje (najkraće) oko pet sati, plus vrijeme transporta do laboratorije. Rezultati su obično dostupni nakon dan ili dva, a pacijenta obaveštava ljekar. Ako je rezultat pozitivan, pored pacijenta odmah se obavještavaju i odgovarajuće zdravstvene vlasti. Zatim eventualno slijedi smještaj u bolnici s posebno predviđenim izolacionim prostorijama i zaštitnim mjerama.

Da li su rezultati testa jasni?
Da, rezultat jeste, ali ni negativan rezultat ne isključuje u potpunosti moguću infekciju koronavirusom. Jer ako su uzorci uzeti u pogrešno vrijeme ili su prevezeni pogrešno, može doći do lažnog rezultata. To je jedan od razloga zbog kojeg se sumnjivi pacijenti testiraju nekoliko puta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije