Jedna od većih europskih aviokompanija pred kolapsom, dokrajčio ih COVID-19

Radiosarajevo.ba
Jedna od većih europskih aviokompanija pred kolapsom, dokrajčio ih COVID-19
Foto: EPA-EFE / Flybe se našao pred propašću

Jedna od većih europskih aviokompanija, britanski Flybe, našla se pred propašću i, kako je rano u četvrtak izvijestio BBC, očekuje se da će u sljedećim satima, nakon što svi avioni koji su kasno u srijedu poletjeli stignu na svoja odredišta, prestati s radom, što znači i vjerojatni gubitak posla za oko 2.000 njegovih zaposlenika.

Flybe, sa sjedištem u britanskom Exeteru, u januaru je već jedva izbjegao slom, ali tada se očekivalo da će njegovi vlasnici, konzorcij na čelu s avioprijevoznikom Virgin Atlacticom, upumpati nekoliko desetaka miliona funti u posrnulu kompaniju koju su kupili početkom prošle godine, piše Daily Mail.

Postignut je tada bio i dogovor s britanskom vladom o odgodi plaćanja oko 10 miliona funti poreza, a s vladom se pregovaralo i o mogućem dizanju kredita od države u iznosu od 100 miliona funti, s obzirom na to da prijevoznik zbog smanjene likvidnosti nije bio u stanju novac posuditi od banaka, ali do toga u konačnici nije došlo.

Na potpuni užas drugih prijevoznika, čak se razmatrala opcija ulaska britanske države u vlasništvo Flybea, s obzirom na to da ta kompanija drži većinu regionalnih linija u Ujedinjenom Kraljevstvu kojima polazna ili dolazna luka nije jedan od londonskih aerodroma, a ukidanje svih tih linija mnogi smatraju 'katastrofom'.

No, uz sve finansijske nedaće i kontroverznost same ideje državnog spašavanja privatne firme, prije nekoliko sedmica pojavio se ključni element koji je doveo do izgledne propasti Flybea - koronavirus.

"Utjecaj koronavirusa na sektor prijevoza putnika lošu situaciju u Flybeu je samo pogoršao, booking karata je 40 posto manji nego u ovo doba lani", rekao je za BBC insajder iz kompanije čiji su avioni svojedobno povezivali Britaniju s mnogim europskim destinacijama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije