Kongres optužio Donalda Trumpa za višestruku zavjeru: Kako se dogodio 6. januar 2021.?

0
Radiosarajevo.ba
Kongres optužio Donalda Trumpa za višestruku zavjeru: Kako se dogodio 6. januar 2021.?
Foto: EPA-EFE / Haos u Washingtonu

Kongresno vijeće SAD-a koje istražuje prošlogodišnji napad na američki Kapitol objavilo je svoj konačni izvještaj.

Nalazi na 845 stranica pripisuju krivicu za napad na Kongres 6. januar 2021. direktno "jednom čovjeku" - bivšem predsjedniku Donalda Trumpa.

Optužuju ga za "višestruku urotu" da poništi svoj izborni poraz koji se dogodio tri mjeseca prije napada. Trump nije sarađivao s komisijom i proglasio je konačni izvještaj "lovom na vještice" nakon objave.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kongres 'prelomio': Preporučeno da se podigne optužnica protiv Donalda Trumpa

Kongres 'prelomio': Preporučeno da se podigne optužnica protiv Donalda Trumpa

Tokom 18 mjeseci, odbor je održao 10 javnih saslušanja i intervjuirao više od 1000 svjedoka, uključujući dužnosnike i osoblje Trumpove administracije, članove Trumpove obitelji, policijske službenike Capitola, izgrednike, pripadnike milicije i druge.

U ponedjeljak je odbor od sedam demokrata i dva republikanca preporučio Ministarstvu pravosuđa da istraži Trumpa - koji priprema još jednu kampanju za Bijelu kuću - za pomaganje pobune i tri druga federalna zločina.

Demokratski predsjednik izabranog odbora, Bennie Thompson iz Mississippija, napisao je u predgovoru izvješća od osam poglavlja da je nekoć bilo "nezamislivo" da bi predsjednik Sjedinjenih Država potaknuo gomilu da maršira na Kapitol, piše BBC.

Ovo su ključni nalazi koji su objavljeni u četvrtak navečer:

1) Trump je iznosio lažne tvrdnje o izborima, iako su mu i saradnici rekli da su neistinite

Odbor je rekao da je Trumpova odluka da lažno proglasi pobjedu u izbornoj noći 2020. bila "unaprijed smišljena", te da je samo njegov odvjetnik Rudy Giuliani podržao tu akciju. Bivši predsjednik ubrzo je počeo iznositi neutemeljene tvrdnje o širokim izbornim prijevarama, a nastavio je to činiti sve češće nakon pobjede Joea Bidena.

Odbor ukazuje na svoje intervjue s nekoliko savjetnika i odvjetnika bliskih Trumpu, koji su rekli da ne vjeruju u tvrdnje o prijevari ili da nisu mogli pronaći dokaze za taj fenomen. Najzapaženiji među tim glasovima bio je bivši državni odvjetnik William Barr, koji je odboru tokom davanja iskaza rekao: "Jasno sam dao do znanja da se ne slažem s idejom da se kaže da su izbori ukradeni i da se to iznese u javnost, što sam rekao i predsjedniku koji je psovao."

Izrečena najveća kazna zbog nereda na Capitolu 6. januara: Policajac odlazi u zatvor

Izrečena najveća kazna zbog nereda na Capitolu 6. januara: Policajac odlazi u zatvor

Predsjednik je nastavio sijati izborne zavjere tokom sljedećih sedmica, iako su najviši dužnosnici Trumpove administracije svjedočili da su ga obavijestili da tvrdnje nisu istinite.

2) Odbor kaže da je Trumpova retorika dovela pobunjenike u DC

Odbor iznosi argument da je napad na Kapitol izazvao osobno Trump. Uz ponovljene tvrdnje Trumpa o prijevari, odbor ukazuje na tvit od 19. decembra 2020, u kojem je tadašnji predsjednik napisao: "Veliki prosvjed u DC-u 6. januara. Budite tamo, bit će divlje!"

U iskazima i sudskim dokumentima, pobunjenici koji su tog dana bili prisutni na Capitolu naveli su Trumpov tvit kao razlog za dolazak u Washington. Komisija je citirala ljude poput Roberta Morssa, koji je proglašen krivim za napad na policajce tokom provale u Capitol. Morss je "vjerovao da 6. januar predstavlja trenutak kada će '1776. ponovo početi' jer ih je predsjednik Trump zamolio da 'budu tamo, jer će biti divlje", stoji u izvještaju.

Odbor također navodi upozorenja Tajne službe da ljudi planiraju doći u Washington 6. januara i prijete da će "podivljati".

3) Trump nije učinio ništa tokom nereda

Odbor tvrdi da Trump nije poduzeo akciju kada je počeo napad 6. januara te da je ignorirao upozorenja koja su stigla iz Kongresa da se sprema ozbiljan napad. Neki od njihovih zaključaka počivaju na svjedočenju bivše djelatnice Bijele kuće Cassidy Hutchinson, koja se pojavila na hitnom saslušanju ranije ove godine i također dala izjavu o haosu kojem je, kaže, svjedočila u Bijeloj kući tog dana.

Trump urlao na svog tajnog agenta: "Ja sam j***ni predsjednik, vozi na Capitol!"

Trump urlao na svog tajnog agenta: "Ja sam j***ni predsjednik, vozi na Capitol!"

Odbor također navodi komunikaciju između zastupnika zarobljenih u Kapitolu i šefa osoblja Bijele kuće Marka Meadowsa, koji je primao očajne poruke članova Kongresa koji su bili prisiljeni skrivati se. Tu su i poruke od Hope Hicksa, koja je bila jedna od najvjernijih Trumpovih saradnika, i koje sažimaju užas među osobljem Bijele kuće. Hicks je poslala SMS čelnici kabineta Ivanke Trump, Julie Radford, nakon pobune rekavši da "sada svi izgledamo kao domaći teroristi". Također je poslala poruku odvjetniku Bijele kuće: "Tako sam uzrujana. Sve za što smo radili je izbrisano."

4) Krajnje desničarske skupine su planirale - a zatim djelovale

Upozorenja o naoružanim grupama koje ciljaju Washington, pa čak i Kapitol, počela su stizati još u decembru 2020. U izvještaju se navodi da su FBI-u slane poruke koje kruže o grupama koje vode krajnje desničarski Oath Keepers i Proud Boys.

Kapitolska policija i agenti tajne službe - koji su odgovorni za zaštitu predsjednika - primili su slične poruke. Neki su posebno imenovali Kapitol kao žarište potencijalno nasilnih aktivnosti.

Dio poruka dolazio je iz privatnih kriptiranih aplikacija za čavrljanje, ali druge su bile javno vidljive na pro-Trumpovim web stranicama i Twitteru. Članovi ovih ekstremno desnih skupina završili su među gomilom unutar Kapitola 6. januara.

Uz izvješće, povjerenstvo je objavilo desetke neobrađenih transkripata svjedočenja svjedoka na zatvorenim sjednicama. Nekoliko najvećih Trumpovih pristaša - poput Alexa Jonesa i bijelog nacionalista Nicka Fuentesa - odbili su odgovarati na pitanja pozivajući se na svoje ustavno pravo. Ali svjedočanstva drugih - uključujući osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa i vođu Proud Boysa Enriquea Tarria - ukazivala su na zavjereničko razmišljanje među frakcijama krajnje desnice uključenim u nemire.

5) Trump je pokušao izvršiti pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea da nezakonito poništi rezultate izbora

Dio Trumpova plana da ostane na dužnosti vrtio se oko kontroverznog tumačenja Ustava SAD-a, za koje je vjerovao da je dopuštalo potpredsjedniku Mikeu Penceu da ga proglasi pobjednikom.

Komisija za istragu upada u Capitol Hill 6. januara: Trump okupio nasilnu rulju

Komisija za istragu upada u Capitol Hill 6. januara: Trump okupio nasilnu rulju

Dana 6. januara, Trump je pokušao nazvati Pencea, vičući na pomoćnike da ga dobiju na telefon, navodi se u izvještajuu. Bivši predsjednik tada je lažno rekao Penceu da ima ovlasti intervenirati. Svjedoci su rekli odboru da je Trump u jednom trenutku potpredsjednika nazvao "slabićem" i rekao da "nije dovoljno čvrst".

Obraćajući se okupljenima 6. januara, Trump je rekao kako se nada da će Pence "učiniti pravu stvar". Kasnije, usred napada, izgrednici bi uzvikivali "Objesite Mikea Pencea" dok su jurišali na Kapitol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije