Trump urlao na svog tajnog agenta: "Ja sam j***ni predsjednik, vozi na Capitol!"

0
Radiosarajevo.ba
Trump urlao na svog tajnog agenta: "Ja sam j***ni predsjednik, vozi na Capitol!"
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Deveteročlanom, dvostranačkom odboru američkog Kongresa koji istražuje događaje 6. januara, odnosno napad Trumpovih pristalica na Kapitol, nedostajao je ključni dio slagalice, preciznije svjedočenje nekoga tko bi mogao iz prve ruke iznijeti događanja u Bijeloj kući u satima prije i tokom napada.

Tu prazninu popunila je Cassidy Hutchinson (25), bivša savjetnica šefa kabineta Bijele kuće Marka Meadowsa.

Ono što je opisala je doista poražavajuće, a to je da je američki predsjednik pokušao zgrabiti volan automobila u kojem se vozio te da se hrvao s pripadnikom tajne službe u pokušaju da svoju povorku preusmjeri na Kapitol gdje su se okupljale njegovi pristaše, prenosi BBC. Trump te navode opovrgava.

Nastavak akcije Meta 2: Uhapšeno 12 osoba, pronađeno 5 kg droge, vatreno oružje i motorna pila

Nastavak akcije Meta 2: Uhapšeno 12 osoba, pronađeno 5 kg droge, vatreno oružje i motorna pila

Podsjetimo, odbor je održao tri saslušanja u nešto više od sedam dana te pokušava dokazati da je Trump nezakonito postupio pokušavajući osporiti svoj gubitak na izborima.

Hutchinson je ispričala da joj je Meadows rekao da misli, nekoliko dana prije napada, da bi stvari mogle postati 'jako, jako loše'.

Govorila je o tome kako su dužnosnici Bijele kuće dobili upozorenje da je moguće izbijanje nasilja. Rekla je da je Trump osobno znao da su njegove pristalice, koji su došli na jutarnje okupljanje u blizini Bijele kuće, bili naoružani. Naime, agenti tajne službe su ih odbili i preusmjerili ih svejedno na Kapitol.

"Nije me **** briga što imaju oružje. Nisu ovdje da bi meni naudili. Pustite moje ljude unutra. Odavde mogu marširati do Kapitola", govorio je Trump, kako je ispričala Hutchinson.

Neke od najzanimljivijih detalja saznala je iz druge ruke. Ispričala je odboru kako joj je jedan dužnosnik Bijele kuće rekao da je predsjednik insistirao na odlasku do Kapitola nakon njegova skupa u Bijeloj kući. Kada je saznao da se povorka vraća u Bijelu kuću, pokušao je zgrabiti volan te se hrvao agentom tajne službe.

"Ja sam j**** predsjednik. Odvezite me do Kapitola, urlao je Trump", kako prenosi Hutchinson.

Nakon njezina svjedočenja, izvor blizak Tajnoj službi rekao je za CBS da su i agent i vozač koji su bili u automobilu s Trumpom bili voljni svjedočiti pod zakletvom da bivši predsjednik nije fizički napao nikoga i da nije pokušao uhvatiti volan.

Kasnije tokom dana, Hutchinson je čula kako Meadows govori da je Trump izrazio svoje odobravanje kada je saznao da izgrednici pozivaju potpredsjednika Mikea Pencea da se objesi.

On misli da Mike to zaslužuje. On ne misli da oni rade nešto loše", riječi su koje je izgovorio Meadows, prema svjedočenju Hutchinson, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije