Hoće li Biden “reći istinu” o napadu na Capitol

3
Hina
Hoće li Biden “reći istinu” o napadu na Capitol
Foto: EPA-EFE / Capitol Hill

Američki predsjednik Joe Biden obilježit će godišnjicu napada na Capitol koji su 6. januara prošle godine izveli sljedbenici bivšega predsjednika Donalda Trumpa, govorom u kojemu će upozoriti na prijetnje demokraciji.

Donald Trump je otkazao konferenciju za novinare najavljenu za taj dan, ponovno napadajući demokrate i medije.

Tramp otkazao konferneciji

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Bijela kuća saopćila je da će Biden odbaciti Trumpove lažne tvrdnje, koje prihvaćaju mnogi njegovi sljedbenici, da je njegov poraz na izborima bio rezultat opće prevare, kao i pokušaje umanjivanja nasilja najgorega napada na Capitol poslije rata 1812.

“Predsjednik će reći istinu o onome što se dogodilo, a ne laži koje neki otada šire, a govorit će i o opasnosti koju to predstavlja za vladavinu prava i naš sustav demokratskoga upravljanja”, rekla je novinarima u utorak portparol Bijele kuće Jen Psaki.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris govorit će u četvrtak ujutro na Capitolu, godinu dana nakon što su hiljade Trumpovih pristalice upale u zgradu pokušavajući zaustaviti brojanje glasova elektora.

Trump je u utorak otkazao konferenciju za novinare na njegovu imanju Mar-a-Lago na Floridi, koju je najavio za 6. januar rekavši da će govoriti o mnogima od tih tema na okupljanju u Arizoni 15. siječnja.

Nije jasno naznačeno zbog čega je Trump otkazao konferenciju za novinare. Trump je u saopćenju optužio Zastupnički dom za, kako je rekao, “pristranost i nepoštenje” u istrazi o događajima 6. januara, kao i medije, svoju omiljenu metu.

Dok se približava godišnjica 6. jnauara, Trump još pokušava spriječiti objavljivanje dokumenata Bijele kuće koje odbor Zastupničkog doma traži zbog istrage napada.

Trump, neki republikanci i desničarski mediji prenosili su lažni prikaz događaja kako bi umanjili ozbiljnost napada na Capitol, nazivajući ga nenasilnim protestom ili optužujući ljevičarske aktiviste.

Poginule četiri osobe

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Capitolu preminuo je dan nakon odbrane Kongresa. Deseci su policajaca ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a četiri su policajca nakon toga oduzela sebi život.

Psaki je na pitanje koja će biti predsjednikova poruka brojnim republikancima koji vjeruju da je Biden Trumpu ukrao izbore, unatoč nizu dokaza koji pokazuju suprotno, odgovorila da će se Biden nastaviti obraćati svima u zemlji.

“A onima koji nisu glasali za njega, onima koji možda ne vjeruju u to da je on legitimni predsjednik, govorit će o onome što želi napraviti da bi njihov život bio bolji”, rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije