QAnon šaman dobio više od tri godine zatvora zbog upada u Capitol

0
Radiosarajevo.ba
QAnon šaman dobio više od tri godine zatvora zbog upada u Capitol
Foto: EPA-EFE / Jacob Anthony Chansley

Savezni sud Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je osudio jednog od demonstranata koji su upali u Capitol, poznatog kao „QAnon Shaman“, na 41 mjeseci zatvora zbog njegove uloge u tim smrtonosnim događajima 6. januara ove godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Jacob Chansley je zbog svog obojenog lica, krzna i rogova na glavi postao jedan od simbola krvavog upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u centar američke demokratije, na dan potvrđivanja izborne pobjede demokrata Joea Bidena koju je republikanac osporavao.

Tužitelji su za Chansleya tražili dužu, 51 mjeseci dugu zatvorsku kaznu, nakon što je on u septembru priznao krivnju za učešće u sprječavanju rada američkog Kongresa.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Kazna od 41 mjeseci zatvora odgovara onoj koju je isti sudija izrekao treneru borilačkih sportova koji je snimljen kako tokom tih događaja udara policajca. Dvojac je za sada dobio dvije najstrože kazne od ukupno 675 optuženih.

Sudija je rekao kako vjeruje 34-godišnjem Chansleyu, pritvorenom od januara, da se „vratio na pravi put“.

„Najteži dio ovoga je što znam da sam ja taj koga treba kriviti“, rekao je u izjavi prije no što mu je izrečena presuda, govoreći i o svojem teškom djetinjstvu.

Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice… Ova trauma me je promijenila. Imam sijede koje to dokazuju, na prsima, rukama. Časni sudija, ne bih trebao imati sijede“.

Chansleyu je u zatvoru dijagnosticirana shizofrenija, uz bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

U krvavim događajima 6. januara živote je izgubilo četvero ljudi. Dan nakon nereda umro je i policajac kojeg su demonstranti napali, a od tih događaja živote si je oduzelo još četvero policajaca. Povrijeđeno ih je ukupno 140.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije