Napadaču s Kapitola 41 mjesec zatvora - najveća kazna do sada

1
Hina
Napadaču s Kapitola 41 mjesec zatvora - najveća kazna do sada
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Scott Fairlamb, koji je snimljen kako udara policajca tokom smrtonosnog napada na američki Kapitol početkom godine, dobio je u srijedu 41-mjesečnu zatvorsku kaznu.

Riječ je o do sada najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 kaznenih slučajeva pokrenutih od kada su pristaše bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa napali Kapitol 6. januara ove godine, ne prihvaćajući njegov izborni poraz.

Američki okružni sudac Royce Lamberth naveo je ozbiljnost ponašanja vlasnika teretane u New Jerseyju Scotta Fairlamba kao posebnu okolnost pri izricanju kazne, prenosi Reuters.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Fairlamb je snimljen dok urla na policajce prije nego što je jednoga od njih gurnuo i udario šakom u lice. Priznao je krivicu.

"Da ste išli na suđenje, mislim da ne bi postojala porota koja bi vas mogla osloboditi", rekao je sudac Fairlambu, prvom izgredniku osuđenom za nasilje nad policijom tokom napada.

Sudac je istaknuo da će ova kazna biti mjerilo za više od 120 optuženih za napad na policiju tokom napada na Kapitol od strane hiljada Trumpovih pristaša.

Policajac s Kapitola kojega su napali prosvjednici preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su sudjelovala u odbrani Kapitola kasnije su si oduzela život. Povrijeđeno je oko 140 policajaca.

Advokat optuženog zamolio je suca da uzme u obzir 11 mjeseci koje je njegov klijent već proveo u pritvoru, a emotivni Fairlamb se tokom rasprave obratio sucu, tražeći milost i rekavši da je osramotio ime svoje porodice.

Federalni tužitelji preporučili su kaznu od 44 mjeseca, ističući njegovo poznavanje borilačkih vještina te ranije sukobe sa zakonom.

"Izjave optuženika tog dana upućuju na to da je došao spreman za nasilje", kazala je advokatica iz Ministarstva pravosuđa SAD Leslie Goemaat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije