Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

1
Hina
Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?
Foto: EPA-EFE / Princ Charles i supruga Camilla

Nakon smrti majke, britanske kraljice Elizabete II., njen najstariji sin Charles (73) naslijedio je tron, ali i njezino privatno bogatstvo, kolosalno nasljeđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasljedstvo, što je privilegij rezerviran za nasljednike kralja.

Iako britanske monarhe ništa ne obvezuje da objave svoje privatne financije, zna se da je Elizabeta, prema Sunday Timesu, imala lično bogatstvo od 370 miliona funti, odnosno pet miliona više nego prethodne godine.

Buckinghamska palača, kraljevska londonska rezidencija, i dvorac Windsor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državno su vlasništvo. Međutim, dvorac Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringham, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Charles.

Novi kralj, Charles III., obraća se javnosti. Postao je vladar Britanije i još 14 zemalja

Novi kralj, Charles III., obraća se javnosti. Postao je vladar Britanije i još 14 zemalja

Kraljica je također posjedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrijednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Timesa iz 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Charlesa, procijenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

Čuveni dragulji na kruni, procijenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na nezina nasljednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 djela, od kojih je većina bila ostavljena prijateljima i porodicii.

Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerojatno ostavila testament, i da će neke manje iznose novca naslijediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći dio bogatstva, koji pripada Charlesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije