Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice

0
Radiosarajevo.ba
Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice
Foto: EPA / Svijet oplakuje smrt kraljice

I dok Velika Britanija i svijet oplakuju smrt kraljice Elizabete II, mnogi se bave detaljima iz života kraljevske porodice, ali i o historiji kraljeva i kraljica. 

National Geographic je tako pisao o evoluciju monarhije te su objavili neke interesantne podatke.

Tako se, recimo, navodi da je britanska kraljevska porodica nekada vladala skoro četvrtinom ljudi i mjesta na svijetu, održavajući vlast među malom grupom europskih elitnih monarhija.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Od himne do novčanica: Evo što se sve mijenja u Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete

Od himne do novčanica: Evo što se sve mijenja u Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete

U 134 od posljednjih 185 godina vladale su dvije kraljice, koje su nadzirale različita područja i kraljevske porodice.

Kraljica Victorija je vladala duže od bilo kojeg britanskog monarha prije Elizabete II i nadgledala je širenje i industrijalizaciju Britanskog carstva. Njena djeca su se udala u više europskih kraljevskih porodica.

Kraljica Victorija je predsjedala nevjerovatnom ekspanzijom Britanskog carstva, kontrolirajući Indiju, Južnu Afriku, veći dio Afrike i Karibe. Nakon uspostavljanja Raj u Indiji, kraljica Victorija je usvojila dodatnu titulu carice Indije. Naredni kraljevi su koristili titulu cara u Indiji do podjele 1947.

Samo 51 godina dijelila je vladavinu kraljice Victorije i Elizabete II. U to vrijeme Europu su razdvojila dva svjetska rata.

Abdikacija Edvarda VIII kako bi se oženio dvaput razvedenom Amerikankom Wallis Simpson potresla je kuću Windsor, što je dovelo do uspona Georgea VI na tron, a kasnije i njegove kćerke Elizabete II, nakon njegove smrti.

Poslije Drugog svjetskog rata mnogi britanske kolonije u Africi, Karibi i Bliski istok proglasili su nezavisnost, smanjivši Britansko carstvo. Između 1945. i 1965. broj britanskih podanika koji žive van Britanije pao je sa 700 miliona na 5 miliona.

Do 21. vijeka većina kraljevskih porodica je ceremonijalna, a carske kolonije su stvar prošlosti. Mnogi članovi kraljevske porodice vjenčaju se izvan kraljevske porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije