Od himne do novčanica: Evo što se sve mijenja u Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete

4
Hina
Od himne do novčanica: Evo što se sve mijenja u Velikoj Britaniji zbog smrti kraljice Elizabete
Foto: EPA / Velika Britanija tuguje

Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Velika Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na prijestolje njezina sina Karla III.

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca.

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja".

Pogledajte prizore ispred Buckinghamske palače: Tuga i suze na odavanju posljednje počasti Kraljici

Pogledajte prizore ispred Buckinghamske palače: Tuga i suze na odavanju posljednje počasti Kraljici

Prema internetskoj stranici kraljevske porodice, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim pozorištima.

Obično se pjeva samo prvi dio koji će odsad glasiti: "Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!".

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene.

Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegova prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Karlo III. gledati ulijevo. Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta.

I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

Promjene će doživjeti i kraljevska "šifra", monogram koji koristi monarh a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše "EIIR" ispod krune svetog Edvarda.

Taj se monogram može naći širom Velike Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na hiljadama njih širom zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih moharha koji su postavljeni prije njezina ustoličenja.

Crtica iz britanske historije - nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram "EIIR", jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I. nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njezina kraljevanja neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičina savjeta i te se titule koje koriste "kraljičin" promijenit će se u "kraljev".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije