Kraljica Elizabeta II je zaplakala slušajući o opsadi Sarajeva

7
F. V:
Kraljica Elizabeta II je zaplakala slušajući o opsadi Sarajeva
Foto: Kolaž / Kraljica Elizabeta i Muhamed Filipović

Dok se svijet oprašta od britanske kraljice Elizabete II koja je umrla danas u 96 godini, nekoliko mjeseci nakon što je obilježena 70. godišnjica njezinog stupanja na tron Ujedinjenog Kraljevstva, mi se prisjećamo vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je pokazala iskreno saosjećanje s patnjom građana Sarajeva pod 44 mjeseca dugom opsadom.

Supruga i majka

Bio je 21. juli 1995. godine, samo deset dana od pada Srebrenice i genocida u Srednjem Podrinju kada je ambasador Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjevernoj Irskoj, akademik Muhamed Filipović (1929.-2020.) predao akreditive Njezinom veličanstvu kraljici Elizabeti II.

Stigla zvanična potvrda: Preminula Kraljica Elizabeta II

Stigla zvanična potvrda: Preminula Kraljica Elizabeta II

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Nakon predaje akreditiva akademik Filipović se zadržao u Kraljevskoj palati na dužem razgovoru, izvijestilo je "Oslobođenje" pozivajući se na BH PRESS dan kasnije. Čin predaje akreditiva prenosila je i britanska televizija.

"Ja sam imao utisak o kraljici Elizabeti iz mojih ranijih boravaka na engleskom tlu, a i čitao sam mnogo i o njoj i o njenoj porodici. Razgovor je započeo tako što sam predstavio moju suprugu, nakon čega je kraljica pitala je li ona živjela u Sarajevu u opsadi", zapisao je akademik Filipović u feljtonu "Moji diplomatski dani" u prilogu "Sedmica" sarajevskog "Dnevnog avaza" početkom 2018. godine, te nastavio:

"Moja supruga Nadija je odgovorila da je živjela dvije i po godine u tim uvjetima, nakon čega ju je kraljica pitala kako se osjećala u tim prilikama i dobila odgovor: 'Vi ste Vaše Veličanstvo, kao i ja, i supruga i majka i razumijete kako se osjeća jedna supruga i majka koja svako jutro isprati iz kuće četiri sina i muža i nije sigurna da će joj se vratiti zbog masovnog bombardiranja i gađanja snajperima svega što se može vidjeti na malom prostoru Sarajeva. Ali, mojim brigama nije došao kraj kad bi se oni živi uvečer vratili kući, jer tada bih trebala da im dam nešto da jedu, a mi smo bili lišeni svega, od vode, zraka, goriva, hrane bilo kojeg vida, pa je to bila dodatna briga i razlog da se osjećam nesretno'".

Biće dobrog srca

Primijetio sam – bilježio je akademik Filipović - da su se oči Kraljice Elizabete zasuzile slušajući riječi moje supruge, što govori o tome da je ona zaista biće dobrog srca i karaktera.

"Nakon toga je sama kraljica skrenula razgovor o porodici i njenom značaju, a ja sam to iskoristio da se upustim u razlaganja o porijeklu njene porodice i njenih veza s ostalim kraljevskim i aristokratskim porodicama u Evropi, kao i porodici njene djece po liniji njihovog oca koji nije Vindzor nego Buttenberg, te da joj na neki način time komplimentiram", napisao je rahmetli Filipović.

Bosna i Hercegovina pamtit će "biće dobrog srca i karaktera", kao bi zapisao rahmetli profesor Filipović, i njezino saosjećanje sa boli građana Sarajeva i BiH u najtežim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije