Desetodnevna tuga u Velikoj Britaniji: Oglasili se Truss, Johnson, Macron, Pelosi, emir Katara...

3
Radiosarajevo.ba
Desetodnevna tuga u Velikoj Britaniji: Oglasili se Truss, Johnson, Macron, Pelosi, emir Katara...
Max Mumby / Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta II (96) je preminula danas u Balmoralu u Škotskoj.

Ona je bila monarh sa najdužim stažom u Velikoj Britaniji – vladala je 70 godina.

Oglasila se porodica Elizabete Druge: Otkriveno kako je preminula kraljica

Oglasila se porodica Elizabete Druge: Otkriveno kako je preminula kraljica

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Brojni zvaničnici opraštaju se od kraljice. 

Francuski predjednik Emmanuel Macron oglasio se na Twitteru:

"Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II sažima kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijatelja Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan doprinos za svoju zemlju i svoj vijek", poručio je francuski predsjednik Macron.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi naredila je da se zastave na američkom Kapitolu vijore na pola koplja zbog smrti kraljice Elizabete.

Bivši birtanski premijer, Boris Johnson također se oglasio emotivnom objavom na Twitteru.

"Ovo je najtužniji dan u našoj zemlji. U srcima svakog od nas postoji bol zbog smrti naše kraljice, dubok i lični osjećaj gubitka - daleko intenzivniji, možda, nego što smo očekivali", napisao je Johnson.

EU odaje počast doprinosu britanske kraljice Elizabete u izgradnji mira, objavio je Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nova britanska premijerka Liz Truss odala je počast preminuloj kraljici Elizabeti, a istovremeno pružila i podršku i izrazila lojalnost novom kralju Charlesu. Trusss je u obraćanju ispred Downing Street kazalada je smrt kraljice 'veliki šok za naciju i svijet' i da je danas dan velikog gubitka.

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani
Foto: Agencije: Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani izrazio je iskreno saučešće britanskoj kraljevskoj porodici i, kako je navedeno, prijateljskom britanskom narodu povodom smrti kraljice Elizabete II, prenosi večeras katarska državna agencija QNA.

Emir Države Katar je naglasio da je smrću britanske kraljice Elizabete II "svijet izgubio veliki simbol čovječnosti".

"Tokom svoje karijere bila je izvor inspiracije i plemenitosti, a imala je čvrste i konstruktivne odnose sa Katarom. Oni su učvrstili prijateljstvo i partnerstvo između naša dva naroda", naveo je emir Države Katar.

Velika Britanija bi trebala ući u desetodnevnu zvaničnu žalost zbog gubitka kraljice Elizabete Druge, koja je umrla u 96 godini.

Princ Charles je sada kralj, iako protokol nalaže da se on proglasi za novog monarha dan nakon kraljičine smrti.

Kraljičina smrt dolazi više od godinu dana nakon smrti njenog voljenog supruga, princa Philipa, njene 'snage' i 'vodilje', koji je preminuo u 99 godini u aprilu 2021. Od njegove sahrane, kojoj nije prisustvovala zbog lockdown restrikcija, njeno zdravlje se počelo pogoršavati i bila je prinuđena da propušta sve veći broj dešavanja uglavnom zbog 'problema s mobilnošću' i umora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije