Šta će biti u narednim danima: Velika Britanija ima razrađen plan za smrt kraljice Elizabet

0
Hina
Šta će biti u narednim danima: Velika Britanija ima razrađen plan za smrt kraljice Elizabet
Foto: EPA / Svijet se oprašta od kraljice Elizabet

Nakon smrti kraljice Elizabete II. u četvrtak u dobi od 96 godina monarhija ima razrađen plan kako bi trebali izgledati naredni dani do njezinog grandioznog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Ovaj historijski slijed nakon smrti kraljice, koja je vladala 70 godina i sedam mjeseci, nabijen velikim emocijama, pomno je pripreman godinama kao plan "Londonski most je srušen" (London Bridge is down). Tome je dodana operacija "Jednorog", predviđena u slučaju da kraljica umre u Škotskoj, što se i dogodilo.

Samo novi kralj Charles III. može finalizirati određene tačke, a još ništa nije službeno potvrđeno. Evo što bi se trebalo dogoditi prema mišljenju stručnjaka i britanskih medija. Kraljica je umrla u svom dvorcu Balmoral na sjeveru Škotske, a njezino tijelo mora biti vraćeno u London.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice

Kako je tekla evolucija vladavine britanske kraljevske porodice

Petak 9. septembar

U London se vraćaju kralj Charles III. i Camilla nakon što su proveli noć u Balmoralu. Charles III. sastaje se s premijerkom Liz Truss. Kraljica Elizabeta II. nju je u utorak imenovala premijerkom.

Očekuje se da će kralj finalizirati posljednje detalje sahrane, duljinu žalosti za kraljevsku porodicu, a vlada će potvrditi duljinu nacionalne žalosti, vjerojatno 12 do 13 dana. Dan sahrane bit će neradni dan. Zastave su na pola koplja, u Londonu će zvoniti zvona, a u znak sjećanja na kraljicu topovi bi trebali ispaliti 96 plotuna.

Novi kralj Charles III. obratit će preko televizije, a u katedrali sv. Pavla u Londonu održat će se vjerski obred s premijerkom i članovima vlade.

Subota 10. septembar

Tokom jutra službeno se Charlesa III. proglašava kraljem, parlament polaže zakletvu i izražava sućut, a novi kralj prima poslijepodne predsjednicu vlade i glavne ministre.

Nedjelja 11. septembar

Kovčeg s tijelom kraljice dolazi u palaču Holyroodhouse, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj. Uprave Škotske, Walesa i Sjeverne Irske proglašavaju dolazak novog monarha.

Ponedjeljak 12. septembar

Sastaju se dva doma parlamenta u Londonu kako bi odali počast kraljici, a novi kralj odlazi iz Londona u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Utorak 13. septembar

Kovčeg s tijelom kraljice prevozi se avionom u London, a potom u Buckinghamsku palaču.

Srijeda 14. septembar

Procesija kroz središte Londona kako bi se kovčeg premjestio iz Buckinghamske palače u Westminster. Kovčeg će biti četiri ili pet dana u Westminster Hallu kako bi ljudi, 23 sata dnevno, mogli odavati počast. Očekuje se da će ih doći stotine hiljada.
Kraljevska porodica također bi trebala doći odati počast Elizabeti II.

Ponedjeljak 19. septembar

Vjerovatni datum državne sahrane u Westminsterskoj opatiji u Londonu, kada se očekuju i državnici iz čitavog svijeta.

Nakon obreda kraljica će biti privatno pokopana u kapelici kralja Georgea VI. u dvorcu Windsor. Kovčeg njezina supruga princa Philipa, koji je preminuo prošle godine, bit će tamo premješten kako bi bio uz nju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije