Kod ovog ugostitelja radnici rade s osmijehom: 'Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM'

2
Radiosarajevo.ba
Kod ovog ugostitelja radnici rade s osmijehom: 'Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM'
Foto: Printscreen / Michel Péclard

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja, pa su neki odlučili smanjiti jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uslovima.

No, ima i onih koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

Jedan od njih je i Michel Péclard (56), a NZZ am Sonntag piše da su njegovi ciriški konobari u junu zaradili paltu od 16.500 franaka (više od 33.5 hiljade KM), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je slavni ugostitelj uveo u svoje restorane.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Vlasnik lanca restorana u Švicarskoj omogućio je svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. Ugostitelj je pojasnio da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima.

Tako njegovi konobari na platu dobivaju i iznos koji varira između 7 i 8% ukupnog prihoda restorana.

Hit natpis ispred bara u Hrvatskoj: 'Konobar je još u grčkom zatvoru...'

Hit natpis ispred bara u Hrvatskoj: 'Konobar je još u grčkom zatvoru...'

"Rezultat je taj da su u prosjeku naši zaposlenici plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka (između 16 i 24 hiljade KM) mjesečno. Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka (33.5 hiljade KM) i isplaćena je u junu. Međutim, to je iznos bez bakšiša", objašnjava Péclard.

Prema Pèclardovim riječima, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele promet, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla.

Ostavio bakšiš od 980 KM, a onda ga konobar zaganjao: 'To nije dovoljno!'

Ostavio bakšiš od 980 KM, a onda ga konobar zaganjao: 'To nije dovoljno!'

"Zaposlenici rade kao da je restoran njihov", objašnjava ugostitelj.

Ipak, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primjer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije