Ko će nakon 16 godina naslijediti Angelu Merkel?

0
Radiosarajevo.ba
Ko će nakon 16 godina naslijediti Angelu Merkel?
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Ko će nakon 16 godina naslijediti Angelu Merkel na čelu Njemačke? Kako će zaokret u politici uticati na odnose u Europskoj uniji? Šta je američki predsjednik Joe Biden poručio Uniji s novim vojnim paktom s Australijom i Velikom Britanijom? 

Samo su neka od pitanja o kojima su govorili gosti emisije Otvoreno, piše HRT.

Prof. dr. sc. Goran Bandov je tom prilikom rekao kako smatra da je najvjerojatnije da će Olaf Scholz potvrditi svoj status favorita na dan izbora. I to ne samo zbog njega, kako kaže, već i zbog toga što Zeleni naginju koaliciji s njim.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

"Ako se desi ono o čemu ove dvije stranke sanjaju, njima neće biti potreban treći partner, ali i ti treći partneri se već na neki način nude", rekao je Bandov.

Sve debate su pokazale prilična preklapanja u programima socijaldemokrata i zelenih. Dr. sc. Senada Šelo Šabić je rekla kako se ovdje već nazire mogućnost za dogovor i oni su to najavili.

"Njihove su srodne progresivne politike, kao što je podizanje minimalne plaće i podizanje poreza za najbogatije, s čime se liberali ne slažu i to će biti prepreka koaliciji, naglasila je i dodala kako se najveća prepreka za lijeve pokazivala namjera da Njemačka izađe iz NATO saveza. Koliko su u tome spremni napraviti kompromis ostaje za vidjeti", istakla je Šabić.

Završetkom vladavine Angele Merkel završava velika era

Svoje mišljenje je dao doc. dr. sc. Robert Barić.

"Završetkom vladavine Angele Merkel završava era ne samo za Njemačku već i za EU, a što se tiče zaokreta u politici EU neće moći sebi priuštiti stil vođenja kakav je imala Merkel. Merkel je pružala vodstvo zasnovano na traženju kompromisa, smirivanju situacije i izbjegavanju sukoba. To je bio problem, rekao je i dodao kako bez obzira na proklamirane zaštite vrijednosti EU, Njemačka je pod njenim vodstvom na prvo mjesto stavljala svoje komercijalne i geoekonomske interese", naglasio je Barić.

Barić smatra da Angela Merkel nije strateški razmišljala o tome kakva bi trebala biti uloga Njemačke u EU. Rekao je kako je sada EU u problemima što se tiče vanjskih partnera.

"Bilo tko da dođe nakon nje, morat će se pozabaviti s 3 ključna pitanja što se tiče budućnosti unije. Prvo što da se radi sa sve većim jazom istok-zapad, starih i novih članica unije, drugo pitanje je pitanje neoliberalne demokracije u Poljskoj i Mađarskoj iza koje se krije mnogo veći problem nepoštivanja vrijednosti unije. Treći je problem vanjsko djelovanje EU, zato što članice imaju različite percepcije sigurnosnih prijetnji i izazova", istakao je Barić.

Goran Bandov je također izjavio da, ko god bude nasljednik Angele Merkel, će ići sličnim koracima. Dodao je da će glavne tačke djelovanja biti klimatske promjene, održivi razvoj što će Njemačka nametnuti i svim drugim članicama EU.

Šelo Šabić je istakla kako je EU došla do situacije u kojoj je potpuno svjesna problema unutar unije.

"Ako nećemo u godinama koje dolaze imati snage rješavati probleme unutar organizacije, mislim da EU nema dobru budućnost", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije