Kiprani u panici: Na nebu je bilo neobično svjetlo, a onda se čula eksplozija

Radiosarajevo.ba
Kiprani u panici: Na nebu je bilo neobično svjetlo, a onda se čula eksplozija
Zvaničnici Kipra su zatrpani prijavama stanovnika da se noćno nebo najednom osvijetlilo i da se zatim čula gromoglasna eksplozija.

Policiji su se javili ljudi koji tvrde da su vidjeli čudan blještav predmet nad planinskim vijencem Troodos u noći između četvrtka i petka. Stanovnici tog područja kažu da su na nebu vidjeli zeleno-bijelo svjetlo, a zatim čuli jaku, udaljenu eksploziju koja je, međutim, potresla tlo.

 

Jordanis Dimitrijadis, portparol Geološke službe Kipra, rekao je da nije nađen dokaz da je predmet iz svemira te noći pao na Zemlju.

 

Ako su izveštaji o meteoru nad Troodosom tačni, Dimitrijadis kaže da je vjerovatno da je to bio neveliki kamen i da je eksplodirao visoko na nebu, a komadi su se rasuli. Ipak, policajci su poslati u potragu za ostacima pretpostavljenog meteora, piše B92.

 

Podaci američke agencije NASA pokazuju da je čak 13.500 svemirskih stijena, uključujući asteroide i komete svih oblika i veličina, prebrojano na udaljenosti do 50 miliona kilometara od Zemljine orbite. Tridesetak takvih predmeta godišnje uspe da stigne do Zemlje, ali izgore u njenoj atmosferi.

 

Mnogi od meteora koji padnu na Zemlju su neprimijećeni uglavnom zbog toga što padnu u okean, ili u neki nenaseljen kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije