Propali pokušaj CIA-e: Tužni slučaj 'Akustične mačke'

Radiosarajevo.ba
Propali pokušaj CIA-e: Tužni slučaj 'Akustične mačke'
/ Acoustic Kitty
Eksperimentiranje na životinjama oduvijek je izazivalo kontroverze.

Ovaj put, "zanimljivu ideju" imala je CIA - da u mačke ugradi mikrofone i radio transmitere.

Tokom 1960-ih, usred Hladnog rata, lansiran je projekt Acoustic Kitty.

Namjera projekta koji je osnovao Directorate of Science and Technology 1961. godine jeste da špijuniraju Kremlj i Svojetske ambasade preko parkova, prozora... Možda zvuči interesantno, no imajte na umu da bi mačke hirurški bile pretvorene u cyber mačke. 

Acoustic Kitty - Propali pokušaj CIA-e: Tužni slučaj

Nakon nekoliko treninga, kiborg mačka bila je spremna za prvi test - CIA je odvela na Wisconsin Aveniju u Washingtonu i pustila preko ceste. Mačku je odmah udarilo vozilo, tačnije taksi. Operativci su je ubacili u kontejner i sklonili daleko od svijeta, prenosi Mentalfloss

Zbog velikog peha i sramne prirode koja je pratila projekt, malo se znalo o njemu, sve do 2001. godine kada je Victor Marchetti, bivši CIA oficir dao Telegraphu više detalja o eksperimentu.

“Otvorili su mačku, stavili baterije... rep je služio kao antena. Napravili su nešto užasno. Testirali je, a kad su mislili da je spremna pustili je u park i naredili da sluša samo 'onu dvojicu'," kazao je tada.

Agencija je potrošila deset miliona dolara u dizajniranje, operaciju i trenirane prve akustičke mačke.

Vjerovali ili ne u ovaj podatak, činjenica ostaje da je postojanje cyber mačke i dalje misterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije