Kako trebate postupiti ako ste bili u kontaktu sa zaraženim

1
Radiosarajevo.ba
Kako trebate postupiti ako ste bili u kontaktu sa zaraženim
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus, sigurno razmišljate o tome kako bi trebalo da postupite.

Univerzalan savjet je da se izolirate, bez obzira da li se osjećate bolesno ili ne, s obzirom da inkubacija može da traje od dva do čak 14 dana. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je preporuku da se podvrgnute testiranju u sljedećim slučajevima:

  • imate simptome COVID-19
  • bili ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom
  • zdravstveni radnici uputili su vas na testiranje

Ukoliko ste bili izloženi virusu, vjerovatno je da nećete odmah razviti simptome - moguće je da prođe i dvije nedjelje prije nego što se pojave prvi pokazatelji da ste se razboljeli.

Podsjetimo, najčešći simptomi su visoka temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa/ukusa, otežano disanje, bolovi u mišićima i tijelu, glavobolja....

Ipak, treba sačekati s testiranjem, jer ako se testirate odmah nakon što ste bili izloženi virusu, moguće je da će test biti negativan, bez obzira na to jeste li zaraženi ili niste, upozorava stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Johns Hopkins doktor Amesh Adalja.

Ovo se dešava zbog činjenice da je neophodno imati određeno virusno opterećenje, odnosno količinu virusa u tijelu da bi test uopšte mogao da ga detektuje. Lažno negativan test može biti opasan jer možete širiti virus oko sebe, a da toga niste ni svjesni.

Adalja savjetuje da sačekate bar četiri dana prije testiranja, kako bi virus imao dovoljno vremena da se nakupi u vašem tijelu ako ste zaraženi.

Ako se ispostavi da je vaš test pozitivan, a osjećate se dobro, trebalo bi da se samoizolirate, a ako je vaš test negativan, svakako povedite računa dok traje period inkubacije, savjetuje doktor Thomas Russo, šef odeljenja za zarazne bolesti sa Univerziteta Buffalo u New Yorku.

Ako ste zaraženi, a osjećate se dobro, ipak treba da se izolirate.

Istraživanje Američkog koledža za kardiologiju pokazalo je da većina ljudi razvija simptome pet dana nakon što su bili izloženi virusu, a često su i najzarazniji dva dana prije nego što razviju simptome i do jedan dan nakon što simptomi započnu, prenosi Blic.rs

CDC nije izdao službene smjernice o tome kada treba da se testirate, a ljekari imaju različita mišljenja.

Načelnik Odeljenja za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu Rutgers u New Jerseyju Lewis S. Nelson preporučuje da pričekate s testiranjem – dok ne razvijete simptome.

"Iako u nekim slučajevima nije optimalno čekati simptome, to je možda najpraktičniji odgovor", rekao je on za portal Prevention.

Također, poželjno je obratiti se ljekaru za dodatne savjete i preporuke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije