U Njemačkoj broj teških bolesnika oboljelih od COVID-19 povećan šest puta

0
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj broj teških bolesnika oboljelih od COVID-19 povećan šest puta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Broj oboljelih od koronavirusa u njemačkim jedinicama intenzivne njege povećao se gotovo šest puta za mjesec dana, dosegnuvši novi dnevni maksimum od 3.005.

Gotovo 1.300 bolnica u cijeloj zemlji zabilježilo je nagli porast broja teško bolesnih pacijenata s COVID-19 posljednjih sedmica, prema DIVI udruženju za hitnu medicinu.

Od ponedjeljka 3.005 bolesnika s koronavirusom liječi se u jedinicama za intenzivnu njegu, dok je prema podacima 9. oktobra bilo 510 pacijenata.

Broj pacijenata na mehaničkim ventilatorima porastao je na 1.688, u odnosu na 252 prije gotovo mjesec dana.

Njemačke zdravstvene vlasti u više su navrata upozorile su da bi, iako zemlja ima puno kreveta za intenzivnu medicinsku pomoć, bolnicama moglo nedostajati osoblja zbog naglog porasta broja novozaraženih.

Prema izvještaju Državne agencija za kontrolu bolesti, Instituta Robert Koch, u ponedjeljak je prijavljeno 13.363 novih slučajeva, te 63 smrtna slučaja, čime je broj slučajeva koronavirusa u zemlji povećan na 671.868, a broj umrlih na 11.352.

Njemačka je peta zemlja u Evropi po broju zaraženih, iza Francuske, Španije, Velike Britanije i Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije