Justin Trudeau uputio jasan stav svoje vlade: Islamofobija je neprihvatljiva

2
Radiosarajevo.ba
Justin Trudeau uputio jasan stav svoje vlade: Islamofobija je neprihvatljiva
Foto: EPA-EFE / Justin Trudeau

Justin Trudeau, premijer Kanade je poručio kako je islamofobija neprihvatljiva. 

"Islamofobija je neprihvatljiva. Tačka. Moramo stati na kraj ovoj mržnji i učiniti naše zajednice sigurnijim za muslimane Kanađane. Kako bismo pomogli u tome, namjeravamo imenovati specijalnog predstavnika za borbu protiv islamofobije", naglasio je Trudeau na svom Facebook profilu. 

Naznačio je poveznicu za zvanično saopćenje Vlade Kanade u kojem se naglašava kako u narednom periodu slijedi intenzivna borba protiv islamofobije. Naznačeno je kako vlada Kanade nastavlja sa strategijom protiv rasizma.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Prošle godine Vlada je objavila svoju namjeru da 29. januar proglasi nacionalnim danom sjećanja na napad na gradsku džamiju u Québecu i akciju protiv islamofobije. Ove godine, uoči petogodišnjice ovog terorističkog čina, Vlada Kanade stoji uz i podržava muslimanske zajednice širom Kanade i potvrđuje svoju opredijeljenost da preduzme mjere za osudu i borbu protiv islamofobije i nasilja podstaknutog mržnjom.

"Islamofobija je konkretna i svakodnevna realnost za muslimanske zajednice širom Kanade i svijeta. Dok odajemo počast žrtvama, moramo zapamtiti da imamo odgovornost da se borimo protiv diskriminacije i da nastavimo da gradimo inkluzivniju Kanadu.

Zato je savezna vlada održala virtuelni Nacionalni samit o islamofobiji u julu 2021. Imenovanje specijalnog predstavnika jedna je od preporuka iznesenih tokom samita i bit će dodatni korak u tekućem radu vlade kroz kanadsku strategiju za borbu protiv rasizma i protiv islamofobije u svim njenim oblicima", navodi se u tekstu objavljenom na stranici Vlade Kanade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije