Justin Trudeau osvojio treći mandat

0
Radiosarajevo.ba
Justin Trudeau osvojio treći mandat
Foto: EPA-EFE / Justin Trudeau osvojio treći mandat

Kanadski premijer Justin Trudeau ostaje na vlasti nakon što je u ponedjeljak osvojio izbore, a njegov glavni protivnik priznao poraz, no njegovi Liberali nisu uspjeli ostvariti većinsku pobjedu.

Trudeau, koji je na vlasti od 2015. a od 2019. vlada manjinski u parlamentu, odlučio se na prijevremenim izborima pokušati kapitalizirati upravljanje krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, što je uključilo velike finansijske podrške pojedincima i poslovnoj zajednici te visoki postotak cijepljenog stanovništva.

Umjesto toga, završit će tamo gdje je i započeo nakon neočekivano uske utrke koju je karakterizirala blijeda kampanja i ljutnja zbog sazivanja izbora u vrijeme pandemije.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Erin O'Toole, čelnik najveće kanadske opozicijske stranke, Konzervativne stranke, priznao je kasno tokom noći poraz, nakon što nije uspio spriječiti liberale premijera Trudeaua u osvajanju trećeg mandata.

Obraćajući se pristašama u svome izbornom okrugu u Torontu, O'Toole je rekao da je nazvao Trudeaua da mu čestita. TV mreže predviđaju da su liberali osvojili manjinsku vladu.

Prema dosadašnjim rezultatima, konzervativci su bili na 121 od 338 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su liberali osvojili 157 mjesta.

Oko 27 miliona Kanađana s pravom glasa biralo je 338 zastupnika donjeg doma i stranci treba 170 mjesta da bi imala većinu. Ako nijedna od dviju stranaka koje se još od 1867. izmjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu.

Za to će morati pregovarati s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, koja je u anketama dobivala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Yvesom-Francoisom Blanchetom, koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mjestu Quebeca u kanadskoj konfederaciji.

Tu su i Zeleni Annamie Paul, čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije